Antena Căutare

Nevaccinații pot intra în supermarketurile din mall. Ce condiții trebuie să îndeplinească magazinele alimentare

Începând cu 7 februarie, persoanele care nu dețin certificatul verde digital pot intra în magazinele alimentare din mall-uri. Totuși, supermarketurile trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a beneficia de noua măsură.

O tânără cu mască, în supermarket
În magazinele alimentare pot intra începând cu 7 februarie, persoanele fără certificat Covid | Shutterstock

Persoanele care nu au un certificat verde digital care să ateste vaccinarea, trecerea prin boala Covid-19, sau rezultatul negativ al unui test PCR, pot merge la mall, dar numai în supermarketuri. Noua măsură a fost inclusă în contextul prelungirii stării de alertă în România.

Reprezentnații supermarketurilor din mall-uri trebuie să îndeplinească anumite condiții, dacă vor să-i primească pe românii care nu au certificat verde digital. În magazinele alimentare din centrele comerciale pot intra, astfel, persoanele nevaccinate, car enu au trecut prin boală recent, sau care nu au un test negativ, dacă magazinele respective își fac culoare de acces, circulație și ieșire separate.

De asemenea, în magazinele alimentare trebuie asigurat un spațiu de patru metri pătrați pentru fiecare persoană și un număr limitat de coșuri de cumpărături.

Alexandra Văcaru, prefectul Capitalei a anunțat la Digi24 că niciun reprezentant d espațiu comercial nu a cerut lămuriri referitoare la noile prevederi care au intrat în vigoare, odată cu prelungirea stării de alertă.

Citește și: Primul medicament pentru tratarea COVID a ajuns în spitalele din România. Cui îi este adresat acest tratament

Ce condiții trebuie să îndeplinească supermarketurile, pentru a primi persoanele fără certificat Covid

Până acum, persoanele care nu dețineau un certificat verde digital nu puteau intra în centrele comerciale, pentur că la fiecare intrare s-au aflat paznici care au scanat codul QR al certificatului. Începând cu 7 februarie accesul se poate face în centrele comerciale fără scanarea codului QR, numai pentru magazinele alimentare.

Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, a vobit despre principalele modificări ale măsurilor care constituie prelungirea stării de alertă.

Citește și: Vaccinul Pfizer împotriva Covid pentru copii cu vârsta sub 5 ani ar putea fi disponibil până la sfârşitul lui februarie

Principala modificare este că începând cu 7 februarie 2022 se renunță la pragurile de incidență.

„Principala modificare este că nu mai avem două praguri de incidență - aveam de 1 și de 3 la mia de locuitori. Acum rămâne unul singur, cel de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, în funcție de care au loc o serie de modificări, în principal în ceea ce privește gradul de ocupare a suprafeței maxime din cadrul diferitelor spații, în funcție de context - că e vorba de săli de spectacol, că e vorba de săli de joc, restaurante, cafenele - deci avem un prag, la peste 3 la mia de locuitori: un grad de ocupare de 30 la sută”, a declarat prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, la Digi24.

Citește și: Până când ar putea fi prelungită perioda de utilizare a certificatului digital privind Covid-19. Propunerea Comisiei Europene

O altă modificare a regulamentului face referire la persoanele care au trecut prin boală, în ceea ce privește accesul lor în spațiul public. „Până acum, aveam o perioadă de referință între a 5-a zi și a 180-a zi de la momentul confirmării infectării, dar acum avem ca punct de plecare pentru această perioadă ultima zi a izolării”, a precizat Alexandra Văcaru.

Rezultate extrageri Loto 6 februarie 2022. Numerele câștigătoare la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus... Statele care au simplificat regulile de călătorie pentru turiștii din UE. Ce țări au venit cu noi condiții la graniță...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x