Antena Căutare

Primul medicament pentru tratarea COVID a ajuns în spitalele din România. Cui îi este adresat acest tratament

50.000 de cutii cu Molnupiravir au ajuns în România. Medicamentul a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și va fi administrat pentru tratarea pacienților adulți, bolnavi de Covid-19. Medicul Adrian Marinescu a precizat că Molnupiravir este administrat in primele 5 zile de boală, pacienţilor vulnerabili care nu au nevoie de oxigen.

50.000 de cutii cu Molnupiravir, primul medicament pentru tratarea COVID-19, au ajuns în spitalele din România | Shutterstock

Meidcamentul Molnupiravir a ajuns în spitalele din România și va fi utilizat pentru a reduce riscul formelor grave ale bolii Covid-19. Medicual Adrian Marinescu a precizat că acest medicament nu este unul miraculos, însă și-a dovedit eficacitatea în lupr aîmpotriva coronavirusului. Pastilele au fost distribuite spitalelor şi centrelor ambulatorii de evaluare a pacienţilor. Până acum au fost folosite medicamente antivirale.

„Distribuţia s-a făcut uniform, în momentul în care a ajuns prima tranşă în România s-a făcut distribuţia la centrele de evaluare din România. Toată lumea a primit în acelaşi timp, este adevărat că în procente diferite, în funcţie de adresabilitate. De astăzi vom administra, foarte probabil că după ziua de astăzi vom avea experienţă cu ghilimelele de rigoare cu un număr destul de mare de pacienţi, pentru că la noi ştim foarte bine că este vorba despre un flux important, avem aproape 400 de prezentări în fiecare zi, dacă vorbim despre centrul de evaluare plus camera de gardă”, a precizat medicul Adrian Marinescu, potrivit news.ro.

Cum se administrează medicamentul Molnupiravir împotriva Covid-19

Tratamentul va fi administrat prin intermediul centrelor de evaluare.

Articolul continuă după reclamă

Medicul Adrian Marinescu a menționat că medicamentul se administrează în primele 5 zile de la debutul bolii. Dacă bolnavul are o formă ușoară, su medie a bolii Covid-19, atunci i se va administra acest medicamet. Medicul de la Matei Balș a menționat că acest medicament poate fi administrat și acasă.

„Nu există medicament miraculos, din păcate, cel puţin în covid termenul de ”miraculos” nu există, este într-adevăr un medicament care a demonstrat că este cu o eficacitate net superioară faţă de ceea ce aveam până acum, până acum aveam medicamente care se foloseau ca antivirale şi în cazul altor virusuri, nu numai pentru SARS-CoV-2.

Citește și: Cât trebuie să stea în izolare bolnavii de Covid-19. Perioada s-a scurtat atât pentru vaccinați cât și pentru nevaccinați

Este un medicament care a fost bine suportat, apropos de reacţiile adverse, ele au putut fi controlate, şi este un medicament care se administrează pe cale orală, ceea ce înseamnă că va putea fi folosit pentru pacientul care este în regim de ambulator. Este foarte important, nu înseamnă că pacientul care este internat nu poate să primească, dar cred că cel mai important rol pe care îl are molnupiravirul este că poate să fie administrat acasă, într-un interval de 5 zile, pacientul să fie monitorizat acasă, nu trebuie să fie într-un spital cum se întâmpla cu remdesivirul.

Vorbim de o experienţă limitată totuşi cu acest medicament, nu poţi să ai nişte concluzii, concuziile generale vin de la un studiu care este multicentric şi care se referă la un număr mare de pacienţi. Eficacitate crescută înseamnă că evoluţia pacienţilor care au primit, cei din studiu, a fost o evoluţie bună în sensul de procent foarte mic de complicaţii, este exact ce s-a întâmplat la un moment dat şi cu remdesivirul, şi cam acesta este rolul pe care îl are un medicament antiviral.

Citește și: În ce condiții vaccinul împotriva Covid-19 ar putea fi administrat anual, ca vaccinul antigripal. Ce spune Raed Arafat

Cred că va fi de un real ajutor, vă spuneam, nimic nu este 100%, nimic nu este miraculos, sunt lucruri care ajută şi practic în momentul în care vorbim de evaluarea şi de tratarea pacienţilor cu SARS-CoV-2. este încă o armă pe care o avem în plus în lupta cu virusul, cam aşa aş privi lucrurile”, a explicat Dr. Adrian Marinescu.

Prima tranşă de 700 de cutii de molnupiravir au ajuns la Matei Balș

„Tratamentul va fi administrat prin intermediul centrelor de evaluare, în general vorbind. La centrul de evaluare de la «Matei Balş», în urma evaluării pentru pacientul confirmat, la cei care au factori de risc, şi aici vorbim despre vârsta de peste 60 de ani, cei care au boli cronice, vor primi tratamentul în primele 5 zile de la debutul bolii, foarte important, pentru a fi într-adevăr eficient, în ideea de a reduce cât de mult riscul de a dezvolta complicaţii”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Cât trebuie să stea în izolare bolnavii de Covid-19. Perioada s-a scurtat atât pentru vaccinați cât și pentru nevaccinaț... (P) Care sunt beneficiile unui curs PCM pentru angajați și companii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x