Antena Căutare

Noi piese din tezaurul dacic, expuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei

Cinci monede dacice din aur si 14 podoabe din argint au fost expuse, astazi, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, dupa ce acestea au fost recuperate din Germania de autoritatile romane.

Ministerul Culturii, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si Muzeul National de Istorie a Romaniei au anuntat saptamana trecuta readucerea in Romania, in cursul zilei de 27 iulie, a unui lot de cinci monede dacice din aur si a 14 podoabe dacice din argint, parti ale unor tezaure mai mari, recuperate recent din Germania.

Obiectele au fost expuse la Muzeul National, unde vor putea fi vazute de public pe toata durata lunii august. Readucerea in tara a celor cinci stateri de aur dacici de tip Koson si a celor 14 podoabe de argint dacice reprezinta "incununarea cu succes a peste doi ani de munca" la care au participat magistrati de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, ofiteri de politie, functionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Consulatul General al Romaniei la Munchen si experti de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, precum si omologi ai acestora din Germania, informeaza Mediafax.

Cele cinci monede dacice de aur recuperate recent din Gemania sunt stateri emisi de regele Koson (44-29 i. Hr.). Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice din argint este datat din secolul I i.Hr. si contine o bratara simpla, decorata cu capete stilizate de serpi, bratari cu capete rasucite, pandantive, cercei si alte podoabe. Obiectele au fost obtinute in mod ilicit de catre persoane implicate in activitati ilegale in zona Sarmizegetusa Regia, fiind scoase clandestin din Romania si vandute chiar la case de licitatii de renume.

Foto: Intact Images


Un nou sistem de taxare pe A2? Ponta nu mai vrea cozi la Podul Cernavoda... Un turist A DISPARUT in Masivul Bucegi! Salvamontistii sunt in alerta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x