Antena Căutare

Numarul pacientilor infectati cu HIV in urma consumului de droguri injectabile, in continua crestere

Numarul pacientilor infectati cu HIV in urma injectarii de droguri a crescut de zece ori, in ultimii doi ani. Acest fapt a fost favorizat de oprirea programul prin care se dadeau seringi si prezervative gratuite dependentilor de droguri. Centrul de preventie a fost demolat, iar in locul lui a fost construita o biserica.

In 2011, in Romania, au aparut 224 de cazuri noi de bolnavi infectati cu HIV, dintre care jumatate sunt dependentii de droguri injectabile.

"Trebuie sa fii orb, sau de rea-credinta, ca sa nu vezi clar corelatia intre explozia numarului cazurilor de HIV si terminarea serviciilor de reducerea riscurilor", spune directorul de programe ONG, Bogdan Goldeanu.

Bogdan Glodeanu a fost primul om din Romania care a facut schimb de seringi gratuite in Romania. Timp de zece ani a fost in contact cu toxicomanii.

"Daca stati si analizati cifrele de-a lungul anilor, infectiile cu HIV s-au pastrat la un nivel foarte, foarte scazut, raportat chiar la cifrele la nivel european", precizeaza Goldeanu.

In 2007, aveam doar trei dependenti de droguri care s-au infectat cu HIV. Numarul a ramas redus pana in 2010, cand au fost raportate de patru ori mai multe cazuri. In aceasta perioada, ajungeau pe strada si doua milioane de seringi.

"Fondurile s-au intrerupt in iulie 2010 o data cu incetarea finantarii din partea Fondului Global pentru lupta impotriva HIV, malarie si tuberculoza", a declarat consultatul ONG, Ioana Tomus.

Cei de la organizatia non profit au asteptat ca Ministerul Sanatatii sa gaseasca finantare. Era nevoie de 5-10 milioane de euro anual, insa banii n-au mai venit. In lipsa fondurilor, centrul care a functionat timp de 10 ani in cadrul spitalului Obregia a fost desfiintat.

Lipsa unui astfel de centru nu numai ca a crescut numarul bolnavilor de HIV, dar impiedica si obtinerea unor informatii corecte din lumea intunecata a dependentilor de droguri.

Mariana Mardarescu, coordonatorul Compartimentului de Evaluare si Monitorizare a Infectiei HIV/SIDA "Matei Bals", a declarat ca anul acesta au fost inregistrate 122 de cazuri noi, dintre care 88 sunt consumatori de droguri, iar numarul lor continua sa creasca.

Daca pana in 2009 Agentia Nationala Antidrog estima in jur de 20.000 de toxicomani, odata cu explozia consumului de etnobotanice, avem in jur de 250.000 de consumatori.

FOTO: freepik.com

Brasov: O femeie a murit, dupa ce o bucata de tencuiala i-a cazut in cap... Bistrita: Doi morti si doi raniti, dupa ce un tren a lovit o masina.Traficul feroviar este blocat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x