- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Doamna Fica are 78 de ani și este văduvă. De zece ani, de la moartea soțului său, trăiește doar din pensia de urmaș. Aceasta însumează 15 lei. Soțul ei a avut o pensie de 30 de lei, iar după deces, Ficăi i-a rămas jumătate din acești bani pentru a supraviețui timp de o lună.
Bătrâna locuiește în comuna Ceru Băcăinți, din județul Alba. Locuința acesteia este situată pe un deal, într-o zonă greu accesibilă, astfel încât nu are prea des vizitatori. Nici poștașul nu-i trece pragul de prea multe ori.
Cum reușește să supraviețuiască femeia care este văduvă de zece ani
Fica Jurj are grijă de propria gospodărie singură. Aceasta are în curte un cal, o vacă și câteva găini. În ultimul timp aceasta a primit ajutor din partea organizațiilor non-guvernamentale și a oamenilor cu suflet mare.
Citește și: (P) Cum să alegem un cămin de bătrâni care să se simtă ca acasă pentru seniori?
În urmă cu doi ani, după ce cazul său a fost făcut public, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și-a cerut scuze public, deoarece indemnizația de urmaș a Ficăi nu era actualizată.
„Informația apărută în presă (ziare.com, 26.10.2020) cu privire la doamna F.J. din județul Alba care încasa doar 15 lei ca indemnizație de urmaș (sumă neactualizată), este corectă. Mă întreb de ce doar eu citesc aceste informații și refuz să le ignor? Pentru mine nu contează dacă insistă presa sau nu pe o temă, orice informație trebuie verificată.
Urmare a verificărilor solicitate de mine, în urma articolului de presă, s-a constatat că doamnei F.J. Casa teritorială de Pensii nu i-a actualizat indemnizația de urmaș după soțul beneficiar al legii nr. 309/2002 privind recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961. Am cerut explicații și, bineînțeles, o informare privind măsurile luate. Doamnei i se va face dreptate, i se vor achita sumele restante. Îmi cer scuze, doamnă!” a scris la acea vreme Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.
Potrivit adevărul, la momentul la care a apărut inițial știrea, reprezentanții Asociației Diaspora Locală au vizitat-o pe bătrână și au deschis un cont pentru a fi ajutată prin donații. Aceștia au hotărât să o sprijine în continuare pe Fica.
Activ mai este un grup pe Facebook, Ajutor pentru tanti Fica, care a fost inițiat de un tânăr din Alba Iulia cu scopul de a strânge donații pentru bătrână. Acolo oamenii pot primi informații în legătură cu starea de sănătate a bătrânei, cu donațiile făcute și conturile unde se pot face respectivele donații.
Acesta este doar unul dintre cazurile din țară care îi au în prim-plan pe bătrânii ”uitați de lume”. Ei rămân izolați în sătucuri aproape abandonate, iar autoritățile române uită cu desăvârșire de existența lor. Numeroase organizații non-guvernamentale le vin în ajutor bătrânilor României, astfel încât să le mai aline zilele pline de singurătate.
Cutremur resimțit în România. Ce magnitudine a avut și unde a avut loc... Românilor le este tot mai greu să-și găsească o locuință în Germania. Ce afectează procesul de închiriere și ce soluții ...