Deși boala nu poate dăuna oamenilor, a decimat efectivele de porci din China și se răspândește acum în Asia de Sud-Est și Europa de Est. Se crede că a dus la moartea a un sfert din porcii domestici din lume în acest an. Sute de milioane de animale au fost fie ucise de virus, fie sacrificate preventiv.
Președintele asociației naționale de industrie a cărnii din Germania a declarat recent ziarului „Bild” că produsele precum cârnații vor fi „cu siguranță” mai scumpe în 2020. În China, prețul cărnii de porc a crescut brusc, afectând comerțul în alte părți. Și totuși, există o strălucire a speranței. Când epidemia ASF a explodat în China în august 2018, oamenii de știință ai lumii s-au zguduit în efortul de a dezvolta un vaccin de succes. Acum, un grup de cercetători din New York a publicat rezultate foarte promițătoare, deși încă devreme.
Experimentele, efectuate de oamenii de știință de la Centrul de boli animale din Departamentul Securității Interne, nu au fost încă examinate de la egal la egal. Dar sunt, potențial, semnificative: Fiecare porc tratat cu un prototip vaccin a evitat să dezvolte semne semnificative de ASF și toți au părut bine protejați de acesta după 28 de zile.
„Suntem destul de încântați”, spune Douglas Gladue, unul dintre coautorii studiului, prin telefon. „Cred că va fi posibil să comercializăm vaccinul”. Vaccinul a fost creat prin reproducerea unei forme mutante a virusului ASF sălbatic - aceeași tulpină cunoscută ca fiind cauza epidemiei actuale din Asia. Pentru un virus, ASF conține o cantitate mare de material genetic - mult mai mare decât, să zicem, Ebola. Acest lucru face cu atât mai dificil să găsești un vaccin, deoarece înseamnă că există o mulțime de proteine din virus care interacționează cu sistemul imunitar al gazdei.
Dar echipa Plum Island a constatat o slăbiciune. Au șters o singură genă din genomul virusului numit I177L. Cercetările publicate anul trecut de cercetătorii din Spania au dezvăluit că această genă este legată de o proteină din membrana virusului, dar se știe puțin despre funcția sa.
Echipa Plum Island a descoperit că eliminarea genei a dus la un vaccin care a avut un succes extrem de bun în testele timpurii.
„Cred că va fi posibil să comercializăm vaccinul.” Încercările anterioare de a crea un vaccin au folosit o versiune modificată a virusului ASF, dar rezultatele au fost slabe. Fie porcii nu aveau simptome bine protejate și dezvoltate, fie animalele imunizate au răspândit atât de mult material viral, încât au devenit periculoși pentru porcii nevaccinați.
În timp ce este nevoie de mai multe lucrări pentru a vedea cum funcționează noul vaccin în efectivele mai mari, Gerdts spune că munca Insulei Plum arată că ar putea fi posibil să se facă un vaccin sigur și eficient pentru pesta porcină. Dacă rezultatele vor rezista la alte verificări și teste de siguranță, un vaccin ar putea dura încă câțiva ani înainte de a fi gata de utilizare comercială.
Citește și: Este oficial! De Crăciun, românii vor avea interdicție! Ce se întâmplă cu porcii
Chris Netherton, de la Institutul Pirbright din U.K., este de acord că rezultatele timpurii sunt promițătoare. El observă că forma virusului creat prin ștergerea acelei gene singure, I177L, este sigură, spre deosebire de formele mutante anterioare create de alți cercetători. Acest lucru se datorează faptului că declanșează un răspuns imun puternic, împiedicând refacerea completă a virusului ASF la porcii inoculați.
ASF a fost descrisă pentru prima dată în Kenya în 1921, dar o mare parte a secolului XX, oamenii de știință din întreaga lume nu au reușit să ia în serios boala, cu cele mai grave focare limitate în Africa. „Mulți dintre oamenii noștri de aici [în Statele Unite] au spus că aceasta nu este o problemă pentru noi, aceasta este o problemă africană, nu facem comerț cu Africa - știi, toate aceste lucruri”, spune Daniel Rock, un fostul om de știință, care este acum profesor de patobiologie la Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign.
Citește și: Epidemia de pestă porcină din China reconfigurează piaţa mondială a cărnii
Dar boom-ul ASF din China a fost un „schimbător de jocuri”, adaugă el, prin telefon. „Pesta porcină africană este acum din Africa pentru totdeauna. Este o boală endemică la peste jumătate din populația de porci din lume". Gerdts adaugă: „Ceea ce vedem în Asia chiar acum și cum afectează porcii domestici din efectivele lor, este catastrofal. Dacă nu avem un vaccin pentru acesta, nu pot vedea cum se va dispărea în cele din urmă”.