Antena Căutare

Cumperi carne de porc de Crăciun? La ce trebuie să fii atent: Medicii avertizează consumatorii că există risc major de îmbolnăvire

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este în alertă în această perioadă, când consumul de carne de porc va crește considerabil și sfătuiește consumatorii să aibă grijă ce și de unde cumpără carnea și preparatele. Riscul de îmbolnăvire este mai mare decât în alți ani, spun reprezentanții DSVSA.

Cumperi carne de porc de Crăciun? La ce trebuie să fii atent: Medicii avertizează consumatorii că există risc major de îmbolnăvire
Consumul de carne de porc crește în perioada Sărbătorilor de iarnă

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor face apel către cetățeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut și sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreți.

Citește și: Se scumpește carnea de porc! Cu cât vor crește prețurile

DSVSA atenționează consumatorii să nu cumpere carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar, pentru că se expun la un risc major de îmbolnăvire.

Efectuați examen trichineloscopic dacă sacrificați animalul crescut în gospodăria proprie

Pentru prevenirea îmbolnăvirii, este necesară efectuarea examenul trichineloscopic asupra cărnii obținute de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii sau, dacă vor cumpăra carne de porc și produse din carne de porc, să le achiziționeze numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Nu cumpărați carne de porc din spații improvizate

DSVSA Alba recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal).

În cazul în care cetăţenii doresc să achiziţioneze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din pieţe, trebuie să fie atenţi la câteva aspecte:

  • – existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală;
  • – integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării;
  • – etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate etc.
  • – comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Tot ce trebuie să știm despre importanța programului de somn pentru sănătatea copiilor... A început sezonul virozelor. Cum îți dai seama dacă ai răceală sau gripă? Metoda recomandată de medici...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x