În contextul supraaglomerării spitalelor ce tratează cazuri de COVID-19, Adrian Marinescu, medic infecționist la Matei Balș, a propus ca o parte dintre cei infectați, cei asimptomatici, să fie izolați la domiciliu, dar „monitorizați corect”.
„Eu i-aş lăsa acasă, dar monitorizați corect. Unii erau în carantină sau autoizolați, dar, de fapt, ei se plimbau pe străzi.
Și trebuie monitorizați în mod special oamenii care au deja probleme sau vârstă înaintată, că pot fi asimptomatici la un moment dat, dar situația se poate înrăutăți rapid. (…)
Monitorizarea ar trebui să se facă printr-un sistem separat, nu doar prin 112”, a spus medicul, potrivit Mediafax.
Asimptomaticii, izolați la domiciliu
Nelu Tătaru a anunţat că va semna marţi, 23 iunie, un ordin de ministru conform căruia pacienţii asimptomatici pot merge în izolare la domiciliu, după o spitalizare de zece zile.
Ministrul Sănătăţii a explicat de ce a fost luată această decizie. Potrivit acestuia, simptomele pot să apară chiar şi în a cincea zi, motiv pentru care pacienţii trebuie ţinuţi sub observaţie de personalul medical specializat.
„La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile.
În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicilor de familie.
Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, pentru că nu ştim cum va avea evoluţia. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu”, a declarat Nelu Tătaru