Antena Căutare

(P) Amanet auto București | Iată cum îți poți amaneta mașina

În România, amanetarea bunurilor proprii nu mai este văzută de mult timp ca o acţiune dificilă, ci una cât se poate de banală. Cu toţii ne-am lovit în drumul nostru cel puţin o dată de un amanet, fie că este vorba de un amanet unde îţi poţi amaneta bijuteriile ori dispozitivele electronice.

(P) Amanet auto București | Iată cum îți poți amaneta mașina
(P) Amanet auto București | Iată cum îți poți amaneta mașina

Dar ştii că îţi poţi amaneta şi propria maşină? Ei bine, acest lucru este posibil, iar dacă vrei să apelezi la un amanet auto Bucuresti iată care sunt cele mai importante aspecte pe care ar trebui să le ai în vedere în această situaţie.

Ce reprezintă un amanet auto

Un amanet auto este o instituţie financiară nebancară. Acesta îţi poate oferi un împrumut – împrumutul are drept garanţie un automobil. Astfel, dacă îţi doreşti o sumă de bani pentru maşina pe care o deţii, trebuie să ştii că un amanet îţi va oferi, în cele mai multe cazuri, 75% din valoarea totală a acestuia. Bineînţeles, maşina va rămâne în custodia amanetului şi o vei putea recupera în momentul în care vei restitui suma de bani primită + dobânda zilnică stabilită în contractul de amanetare.

Un aspect pe care trebuie să îl mai ai în vedere este faptul că cu toate că un amanet este o instituţie nebancară, el are nevoie de acreditare din partea Băncii Naţionale Romane pentru că acesta să poată funcţiona conform legii.

De ce să apelezi la un amanet şi nu la o bancă

Dacă ai nevoie rapid de o sumă mai mare de bani, atunci cu siguranţă băncile nu sunt neapărat primul loc din care să începi. În cazul în care îţi doreşti să îţi amanetezi maşina, trebuie să ştii că vei primi banii pe loc, fără să îţi fie cerută o adeverinţă de venit ori alte documente justificate. Mai mult decât atât, marea majoritate a amanetelor îşi oferă serviciile atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice.

Acte şi documente justificative

Autoturismul este de cele mai multe ori un bun cu o valoare mare, prin urmare cei de la ament îţi vor cere o serie de documente pe care trebuie să le prezinţi. Este important să ştii că sunt două situaţii în care îţi poţi amaneta maşina: atunci când este bun personal şi atunci când este bunul unei societăţi comerciale.

Iată care sunt documente necesare dacă eşti persoană fizică:

  • Cartea de identitate – în cazul în care eşti proprietarul maşinii. În cazul în care nu eşti tu proprietarul, vei avea nevoie de o procură.
  • Cartea de identitate a autoturismului;
  • Talonul maşinii;
  • Cheile maşinii.

Iată care sunt documentele de care vei avea nevoie în cazul în care maşina este proprietatea unei societăţi comerciale:

  • Buletinul administratorului;
  • CUI-ul şi actul constitutiv al societăţii;
  • Ştampila;
  • Cartea de identitate a maşinii;
  • Talonul maşinii;
  • Cheile maşinii;
  • Iar în cazul în care nu eşti proprietarul s-ar putea să ai nevoie de o delegaţie.

Actele necesare pot varia de la un amanet la un altul, prin urmare înainte de a te prezenta fizic în locaţia amanetului îţi recomandăm fie să suni şi să ceri mai multe detalii, fie să cauţi mai multe detalii pe site-ul acestuia - în cazul în care deţine unul.

Cum se stabileşte valoarea maşinii

Îţi spuneam şi mai devreme ca în cele mai multe cazuri un amanet auto îţi va oferi aproximativ 75% din valoarea totală a maşinii. Procentul poate varia de la un amanet la un altul, nu există o regulă scrisă în acest sens.

După ce ţi-au fost analizate documentele şi s-a constatat că totul este în regulă, personalul casei de amanet va trece la pasul următor – reprezentat de evaluarea maşinii. Procesul este asemănător cu cel pe care îl poate implica şi acţiunea de vânzare-cumpărare, mai precis evaluatorul casei de amanet va analiza anumite detalii, şi anume:

  • Marca şi modelul maşinii tale;
  • Anul de fabricaţie a maşinii;
  • Kilometrajul acesteia;
  • Gradul de uzură pe care maşină îl are;
  • Valoare de piaţă a autoturismului.

După ce toate aceste aspecte sunt evaluate cu mare atenţie, personalul casei de amanet îţi va comunica şi suma pe care o poţi primi.

Contractul

După ce ţi-a fost comunicată suma pe care o poţi primi şi după ce ţi-ai dat acordul, urmează încheierea unui contract între tine şi amanet. În cele mai multe cazuri acest contract se încheie pe o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire. Contractul va cuprinde informaţii despre tine, despre maşină, despre dobânda aplicată, despre perioada în care maşina este amanetata şi aşa mai departe. Îţi recomandăm să îl citeşti cu atenţie şi să te asiguri că ai înţeles fiecare aspect.

Ce se întâmplă cu maşina după încheierea contractului

După încheierea contractului personalul casei de marcat îţi va cere să predai autoturismul şi cele două chei ale acestuia. În cele mai multe ori, maşina va fi parcată în parcul auto al amanetului. Este important să ştii că în această perioadă ea nu va fi condusă de nimeni altcineva. Pentru a demonstra acest lucru, în cele mai multe cazuri, personalul casei de amanet va realiza mai multe fotografii: atât la interior, cât şi la interior. Casa de amanet va ţine aceste fotografii pentru a-ţi demonstra că ea îţi este înapoiată în aceeaşi stare în care a fost predată.

(P) Eco Drill - echipă specializată pe realizarea forajelor pentru puțuri... (P) Care sunt principiile sănătoase ale alimentației bebelușului?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x