Antena Căutare

(P) Cum poți avea facturi mai mici la utilități: cele mai bune sfaturi pe care le poți aplica acasă

După ultimele facturi la energie electrică, ai realizat că e un moment potrivit să faci economii? Acest lucru nu înseamnă că trebuie să reduci bugetul alocat plăcerilor zilnice sau nevoilor opționale, cum ar fi ieșirile cu prietenii, vacanțele sau îmbrăcămintea. Pentru a acționa într-un mod inteligent, este necesar să îți corectezi obiceiurile din propria gospodărie.

Pentru a acționa într-un mod inteligent, este necesar să îți corectezi obiceiurile din propria gospodărie | Freepik.com

Anumite electrocasnice din casă înregistrează un consum de energie electrica destul de ridicat, mai ales dacă nu le folosim corespunzător. De asemenea, modul în care conservăm alimentele, facem un duș sau ne spălăm pe dinți au un impact direct asupra consumului lunar de energie electrică. Cu doar câteva sfaturi simple puse în aplicare, pentru a vedea o diferență pe factura ta, la sfârșit de lună:

Verifică periodic indexul la gaze naturale și electricitate

Este important să verifici regulat indexul gazului și al electricității pentru a te asigura că nu există erori în înregistrarea consumului. Erorile pot duce la facturi mai mari. Pentru a fi sigur că plătești ceea ce consumi, ocupă-te lunar de transmiterea indexului la gaze naturale si energie electrica. Altfel, furnizorul tău va face o estimare a consumului, care poate să nu fie întotdeauna în concordanță cu ceea ce ai consumat. Cel mai indicat este să îți activezi notificările în aplicația furnizorului sau să îți pui o alarmă lunar, pentru a trimite indexul la timp.

Scoate din priză tot ce nu folosești

Articolul continuă după reclamă

Obișnuiești să lași încărcătorul telefonului în priză, chiar și după ce l-ai folosit? Acest obicei consumă energie electrică. Chiar dacă încărcătorul nu este conectat la niciun dispozitiv, simplul fapt că îl lași în priză consumă energie care nu e utilizată în niciun fel. Aceasta este o formă de consum fantomă, care poate contribui la creșterea facturii tale la energie electrică. Soluția este simplă: atunci când nu îți încarci telefonul sau alte dispozitive, scoate încărcătorul din priză pentru a reduce consumul inutil de energie.

Utilizează prize cu întrerupătoare pentru dispozitive standby

Multe dispozitive electronice precum televizoarele, routerele și alte aparate, consumă energie chiar și când sunt în modul standby. Deși poate părea convenabil să le lași conectate la priză pentru a evita setarea lor de fiecare dată când le pornești, acest obicei poate crește semnificativ factura la energie electrică. O soluție eficientă este să folosești prize cu întrerupătoare individuale pentru aceste dispozitive. Astfel, poți opri complet alimentarea lor atunci când nu sunt în uz activ, economisind energie și bani.

Folosește frigiderul într-un mod inteligent

Frigiderul este unul dintre singurele aparate electrocasnice care sunt mereu conectate la o sursă de energie electrică, deoarece oprirea lui echivalează cu întreruperea conservării alimentelor. Cu toate acestea, există modalități de a-l utiliza mai eficient, pentru a reduce consumul de energie electrică. Un exemplu este ajustarea termostatului la o temperatură optimă pentru conservarea alimentelor în condiții sigure, dar fără a forța frigiderul să funcționeze prea mult - vara ai nevoie de o temperatură mai scăzută decât iarna. De asemenea, evită să lași prea mult timp ușile deschise sau să depozitezi alimente calde în acesta. Și, nu în ultimul rând, încearcă să amplasezi frigiderul într-o zonă aerisită, departe de căldură.

Salvează apă în baie

Baia este un loc unde se face multă risipă de energie electrică, de cele mai multe ori din cauza unui consum ineficient al apei. Pentru economii mai mari, poți instala capete de duș care îți permit ajustarea consumului de apă în funcție de preferințe. De asemenea, îți poți instala robinete cu senzori de mișcare care ajută la controlarea fluxului de apă, reducând astfel consumul, fără compromisuri în ceea ce privește confortul. Dacă modificarea instalațiilor nu este posibilă, există și metode practice de economisire, de exemplu, reducerea duratei dușului sau ajustarea temperaturii apei pentru a evita folosirea excesivă a căldurii.

Acestea sunt doar câteva metode prin care poți face economii, fără să investești în dispozitive sau renovări ample, dar și fără să îți scazi gradul de confort. În acest fel, nu numai că te vei bucura de facturi mai mici la utilități, ci vei putea contribui și la reducerea nivelului de poluare.

Google marchează ziua de azi, 18 septembrie 2024, cu un doodle special. Ce celebrează și unde e vizibil... Rezultate Loto azi, 19 septembrie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci Sambata, 14.09.2024, 14:57
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x