Antena Căutare

Pacienții care se prezintă la camera de gardă o să fie buni de plată. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care nu vor plăti

Cei care aleg să se prezinte la camera de gardă trebuie să știe că unii dintre ei voi fi buni de plată. Dacă nu îndeplinesc anumite condiții, trebuie să scoată bani din buzunar.

Galerie
Anumiți pacienți care se prezintă la Urgențe trebuie să plătească investigațiile medicale | Shutterstock

Medicii de la camera de gardă trec prin diverse situații. Pacienții care se prezintă acolo nu se încadrează întotdeauna la categoria „urgențe”.

Pacienții care se prezintă la camera de gardă o să fie buni de plată. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care nu vor primi fiscal

Conform legislației în vigoare, pacienții care se prezintă la camera de gardă fără a se afla într-o situație de urgență medicală sau fără trimitere din partea medicului de familie, vor trebui să plătească investigațiile medicale pe care le solicită.

Citește și: Ema Oprișan și Răzvan Kovacs de la Insula Iubirii au ajuns la urgențe cu fiica lor. Ce se întâmplă cu micuța Luna acum

Articolul continuă după reclamă

Astfel că, dacă nu există cu adevărat o urgență medicală, necesitând ulterior internarea, pacienții trebuie să plătească toate consultațiile. Aceste servicii medicale intră în categoria de „servicii la cerere”. Fondurile provenite din astfel de servicii sunt alocate achiziției de noi echipamente și alte necesități ale spitalului, conform unei surse.

Doctorul Simin Florescu explică situația: „Ne referim la pacienții care nu se confruntă cu urgențe vitale medico-chirurgicale și care nu au consultat în prealabil un medic de familie pentru problema lor medicală. Aceștia pot fi consultați și investigați în spitalul nostru la cerere, contra cost, conform tarifelor stabilite în contractul cu casa de asigurări.”

O femeie din București a trecut printr-o astfel de situație. Aceasta s-a prezentat la camera de gardă a Spitalului Victor Babeș din capitală cu o tuse severă. Aceasta a fost surprinsă când i s-a cerut să plătească pentru consultație și radiografie.

Citește și: O femeie a ajuns la spital cu simptome de răceală, dar doctorii au trimis-o la psiholog. Ulterior, a primit un diagnostic crunt

Medicul care a văzut-o i-a făcut toate investigațiile necesare, iar pentru controlul din următoarea săptămână a sfătuit-o să vină cu trimitere de la medicul de familie, pentru a evita plata pentru consultație.

Trebuie menționat faptul că spitalul în cauză nu este unitate de urgență, deși are o cameră de gardă. Pacienții care nu sunt internați, nu intră în categoria spitalizări de zi și nici nu ajung cu trimitere de la mediul de familie sunt obligați să suporte cheltuielile medicale.

Acesta nu este singurul spital care a adoptat politica respectivă. Situația diferă totuși în cazul spitalelor care au și unități de primiri urgențe. În cazul celor din urmă nu se percep taxe. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, medicii sunt suprasolicitați.

Citește și: A urmat o rețetă de pe TikTok, însă în scurt timp a ajuns la urgențe. Ce a pățit o femeie și la ce ar trebui să fim atenți

„Ne confruntăm cu pacienți care prezintă simptome de trei săptămâni, șase săptămâni sau chiar trei luni. Există cazuri în care oamenii apelează la ambulanță și sosesc cu aceasta, chiar dacă nu se află într-o situație de urgență. Acest lucru se întâmplă zilnic, de ani de zile”, mărturisește dr. Silvia Nică, șefa UPU SUUB.

Conform statisticilor, aproximativ 30% dintre cei care ajung la unitățile de primiri urgență nu sunt, de fapt, cazuri de urgență, adică viața nu le este pusă într-un pericol imediat.

Pacienților care nu se prezintă într-un pericol imediat li se recomandă să încerce să rezolve în primul rând cu medicul de familie, în ambulator sau la centrele de permanență. Astfel medicii pot face triajul mult mai rapid, iar supraaglomerările și suprasolicitările nu ar mai fi o problemă în spitalele românești.

Vezi mai multe ştiri medicale în secţiunea de pe observatornews.ro

Când îți poți lua zilele de concediu restante. Cât timp sunt valabile zilele rămase din anul anterior... O afacere în mare floare în Comunism a revenit. Cu ce preț se vinde unul dintre produsele preferate de români...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x