- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Astăzi, 13 martie 2018, se împlinesc cinci ani de când Papa Francisc a fost pontificat. În martie 2013, lumea avea parte de o premieră: un sud-american era ales suveran pontif. Noul Papă este primul șef al Bisericii Catlice care poartă numele de Francisc și care provine din ordinul iezuit.
Viața preotului iezuit avea să se schimbe în anul 1992, când a fost desemnat episcop auxiliar de Buenos Aires. Bergoglio era considerat drept un adevărat episcop al săracilor: locuia într-un apartament modest, călătorea cu autobuzul și își împărțea veniturile cu cei care trăiau la marginea societății. A continuat să ducă acest stil auster de viață și după ce a primit cea mai importantă funcție ecleziastică din Argentina, cea de arhiepiscop de Buenos Aires, în anul 1998.
În anii 2000, Jorge Mario Bergoglio a stârnit controverse în disputa din Argentina referitoare la căsătoriile între homosexuali. Atitudinea sa era mult mai conservatoare decât cea a Guvernului, pentru că a calificat legea care aproba căsătoriile homosexualilor drept un război distructiv contra planului lui Dumnezeu, potrivit rfi.
Papa Francisc a explicat după ce a fost ales că doreşte reforme într-o Biserică mult prea închisă în Vatican, cu o structură prea complexă şi puţin transparentă privind conturile sale.
Papa Francisc ținea un discurs
Argentinianul Jorge Mario Bergoglio a devenit papa Francisc după ce Conclavul cardinalilor l-a ales pentru a conduce Biserica Catolică în urma renunţării la pontificat a papei Benedict al XVI-lea, la 28 februarie 2013. Drumul reformelor a început acum cinci ani. Papa Francisc trece printr-un moment delicat cu o opoziţie mai mică, dar mai puternică, din partea Curiei decisă să pună piedici oricărei schimbări în Biserica Catolică.
Arhiepiscopul de Buenos Aires şi-a început astfel mica sa revoluţie: a înăsprit pedepsele împotriva pederastiei din Biserică, a facilitat şi descentralizat cauzele nulităţii căsătoriei, a angajat o discuţie privind diaconatul feminin şi a permis preoţilor să ierte femeile care au decis să avorteze.
Papa Francisc și președintele Turciei
A te îndoi public de deciziile papei şi, mai ales, a-i cere explicaţii este un fapt inedit, dar tot multe voci din sânul Bisericii critică deciziile suveranului pontif. Însuşi papa a deplâns existenţa "unor rezistenţe răuvoitoare" şi "oculte" faţă de reforma Curiei, în tradiţionalul să discurs de sfârşit de an în faţa conclavului Vaticanului, relatează Agerpres.
Dosarul ultrasensibil al abuzurilor sexuale este o ilustrare a acestor dificultăţi. O fostă victimă irlandeză, Marie Collins, a demisionat din comisia anti-pedofilie creată de papă denunţând o lipsă de cooperare "ruşinoasă" a Curiei.
Deocamdată papa Francisc, care se bucură după cinci ani de un amplu sprijin al credincioşilor catolici din întreaga lume rămâne angajat pe drumul său, în faţa unei opoziţii minoritare, dar din ce în ce mai gălăgioase, notează The Guardian.
Foto: Hepta, Twitter
Şi tu îi cumperi copilului tău aşa ceva! O fetiţă de trei ani a murit din cauza unui ou de ciocolată cu surprize. Mare a... Un șofer a fost amendat de Poliția Română pentru ca nu a mers cu mașina pe partea plină de gropi a drumului: "Agent...