Live acumObservator 12
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Program complet Papa Francisc la București. Unde va dormi și ce va vizita

Papa Francisc la București. Astăzi, Papa Francisc va ajunge la București într-o vizită istorică. Programul complet al Suveranului Pontif, în Capitală

Papa Francisc la Bucuresti

Papa Francisc la București. Astăzi , Papa Francisc ajunge la București într-o vizită istorică. Programul complet al Suveranului Pontif, în Capitală

Papa Francisc ajunge la București astăzii, urmând să stea în România până duminică, 2 iunie. Călătoria apostolică a lui Papa Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul "Să mergem împreună!".

Programul lui Papa Francisc la București

 • la ora 11.30 Papa Francisc ajunge la București, pe aeroportul „Henri Coandă”
 • la ora 12.05, va avea loc ceremonia de bun-venit la palatul Cotroceni.
 • la ora 12.20, Suveranul Pontif se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis
 • la ora 12.50, va avea loc o întâlnire cu Viorica Dăncilă, tot la palatul Cotroceni, unde la ora 13.00, va discuta cu autorităţile, societatea civilă şi corpul diplomatic. Aici, papa va ţine un discurs.
 • la ora 15.45, Papa Francisc se va întâlni cu Patriarhul Daniel, la Palatul patriarhal, apoi, la ora 16.15, cu Sinodul permanent şi va ţine un discurs.
 • la ora 17.00, va ajunge la noua Catedrală Naţională, unde va fi spusă rugăciunea „Tatăl nostru”, şi el va transmite un cuvânt de salut.
 • Suveranul Pontif va ajunge la Catedrala Sf. Iosif, la ora 18.10, când va începe Sfânta Liturghie.

În ceea ce priveşte Liturghia pe care Papa o va ține la Bucureşti, la Catedrala Sfântul Iosif, sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de credincioşi, iar pe străzile din jurul catedralei ar putea fi montate ecrane pe care se va putea urmări slujba oficiată de Suveranul Pontif.

De asemenea, reprezentanţii Bisericii Catolice susţin că Papa Francisc se va deplasa pe străzile din apropierea Catedralei Sfântul Iosif din București cu papa-mobilul.

Pe toate străzile, aşa cum a fost anunţat din urmă cu mai bine de o lună, vor fi amplasate ecrane şi sisteme audio. Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti au spus că vor fi amplasate maxim de 7.000 de scaune în tot arealul.

Papa Francisc la București. Ce va mânca și unde va dormi Suveranul Pontif

Potrivit reprezentanţilor Bisericii Catolice din România, pe parcursul celor două nopţi petrecute în România, Papa Francisc va fi cazat la Nunţiatura Apostolică din Bucureşti, acolo unde, în urmă cu 20 de ani, a fost cazat şi Papa Ioan Paul al II-lea.

Mâncărurile preferate ale lui Papa Francisc sunt: risotto cu spanac şi parmezan şi paste cu şuncă şi sparanghel . Acestea vor fi gătite la Mănăstirea catolică Sfânta Agnes de lângă Bucureşti.

Papa Francisc nu are nicio cerinţă specială pentru vizita sa în România. Ţine doar să respecte programul de odihnă. Suveranul Pontif se trezește foarte devreme, tocmai de aceea, în călătoria sa în România, după masa de prânz, a cerut măcar jumătate de oră de odihnă.

Școli închise joi și vineri, pentru vizita lui Papa Francisc la București

Toate şcolile şi grădiniţele din București vor fi închise, vineri, 31 mai, cursurile suspendate cu prilejul vizitei lui Papa la Bucureşti, iar în cursul zilei de joi, doar o parte din unităţile de învăţământ îşi vor închide porţie. Decizia a fost luată în cadrul în cadrul comandamentului întrunit la Primăria Capitalei.

”La summitul de la Sibiu s-au închis şcolile în tot oraşul, timp de o săptămână şi a fost o decizie foarte bună. (...) Cine spune că şcolile trebuie închise parţial, nu ştie care este intensitatea acestui eveniment”, a declarat Gabriela Firea.

Papa Francisc la București. Reguli pentru credincioșii care participă la slujbă

 • fiecare trebuie să aibă un act de identitate asupra lui. La intrare se va face un control de securitate și s-ar putea ca acolo să li se solicite prezentarea unui act de identitate
 • fiecare pelerin trebuie să respecte întocmai instrucțiunile de pe biletul propriu și să se prezinte la punctul de acces indicat.
 • oamenilor le este interzis să vină cu animale de companie
 • nu trebuie să aibă asupra lor umbrele sau alte obiecte contondente. Toate obiectele personale care prezintă un potențial pericol vor fi reținute în punctele de acces și vor putea fi recuperate începând cu data de 3 iunie, de la sediul Centrului de Înscrieri ARCB, Str. G-ral. Berthelot, Nr. 19, lângă Librăria Sf. Iosif.
 • nu sunt permise bagaje voluminoase.

Reguli de acces la București

Începând din data de 26 mai, toți credincioșii care s-au înscris online pentru a beneficia de bilete pentru slujba pe care Papa Francisc la București și în țară vor primi biletele de acces în formă tipărită sau în format electronic. Acest bilet este nominal, are un cod unic de bare și poate fi prezentat atât în formă tipărită, cât și electronică. Fiecare pelerin trebuie să respecte întocmai instrucțiunile de pe biletul propriu și să se prezinte la punctul de acces indicat.

Va exista şi o zonă „liberă”, pentru cei care nu s-au înscris online pentru a participa la sluja oficiată de Papa Francisc. Ei vor putea urmări toate manifestările din Bucureşti pe un ecran amplasat de Primărie.

Citește și: Restricții de trafic pentru vizita lui Papa Francisc la București. Ce străzi vor fi închise

Zone de acces:

Program complet Papa Francisc la București. Unde va dormi și ce va vizita

Citește și: Program Papa Francisc în România, traseul complet al Suveranului Pontif. Unde poate fi văzut

Papa Francisc la București. Numărul autobuzelor în zonele Gara de Nord și Aeroportul Otopeni va fi suplimentat

Conducerea STB a decis ca numărul autobuzelor să fie suplimentat în zonele Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni cu ocazia vizitei Papei Francisc.

„Având în vedere restricţiile de trafic care vor fi impuse în această perioadă, cu ocazia acestei vizite şi STB a luat anumite măsuri. E vorba în primul rând de nişte devieri factuale a 18 linii de autobuz care sunt afectate de desfăşurarea evenimentului.

E vorba de alte autobuze care, având în vedere trecerea coloanei oficiale, vor staţiona între 5 şi 15 minute maxim, dar nu vorbim despre devierea traseului şi mai importat decât asta e vorba despre suplimentarea parcului pe 31 mai, chiar dacă e zi de vineri, pentru că se estimează un număr de 50.000 de participanţi la acest eveniment, iar în cele mai importante puncte de intrare în oraş, adică Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni vor fi suplimentate autobuzele care deservesc STB, astfel încât aceia care sosesc în Bucureşti pentru acest eveniment să fie satisfăcuţi şi să ajungă la destinaţie în condiţii decente”, a spus Andrei Creci, director general al Societăţii de Transport Bucureşti.

Vizita lui Papa Francisc în România este a doua pe care o face un Suveran Pontif după vizita din anul 1999 a lui Ioan Paul al II-lea.

Cea de-a doua călătorie apostolică a unui papă în țara noastră marchează o serie de premiere: prima vizită a unui papă care îmbrățișează atât Capitala cât și fostele principate istorice ale României - cu etape la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj -, prima întâlnire a unui papă cu reprezentanții comunității rom, precum și prima prezență a unui papă, chiar și numai pentru o escală tehnică, la Bacău și Sibiu.

Hartă interactivă pentrui vizita lui Papa

Credincioșii care vor să știe traseul exact al Suveranului Pontif la București au la dispoziție o hartă interactivă - ce poate fi văzută pe papalabucurești.ro, aici

Citește și: Veșmântul purtat de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc, creat în România. Cum arată și ce scrie pe el | Foto

Recomandari