Antena Căutare

Veșmântul purtat de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc, creat în România și inscripționat în maghiarăl | Foto

Vizita istorică a lui Papa Francisc în România se apropie, iar veșmântul pe care Suveranul Pontif îl va purta la Șumuleu Ciuc este deja pregătit. Creat de o româncă, acesta este inscripționat, în limba maghiară, cu motto-ul ”Să mergem împreună”, mai exact "Jarjunk Egyutt"

Vizita istorică a lui Papa Francisc în România se apropie, iar veșmântul pe care Suveranul Pontif îl va purta la Șumuleu Ciuc este deja pregătit. Creat de o româncă, acesta este inscripționat, în limba maghiară, cu motto-ul ”Să mergem împreună”, mai exact "Jarjunk Egyutt"

Veșmântul pe care Papa Francisc îl va purta în România, în timpul vizitei la Șumuleu Ciuc a fost terminat de satmăreanca Cristina Sabău Trifu încă din data de 19 mai. Aceasta mărturisește că a creat totul conform planului original.

Așadar, pe hainele liturgice pe care le va purta Papa Francisc este reprezentată imaginea statuii Fecioarei Maria de la Catedrala din Şumuleu Ciuc, biserica Mânăstirii Franciscane şi logoul acestei vizite papale "Să mergem împreună!", în limba maghiară.

Veșmântul purtat de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc, creat în România și inscripționat în maghiarăl | Foto

Vesmant Papa Francisc in Romania

Cristina Sabău Trifu, artista care a lucrat manual hainele pe care Papa Francisc le va purta în România, a declarat că acestea conțin armonia, căldura și pacea pe care le transmite Papa, dar conține și câteva motive de spini ce simbolizează sacrificiul oamenilor pentru credință. Veșmântul este lucrat din mătase și fir de aur.

Veșmântul purtat de Papa Francisc la Șumuleu Ciuc, creat în România și inscripționat în maghiarăl | Foto

Papa Francisc la Sumuleu Ciuc

Ce este la Șumuleu Ciuc, locul unde Papa Francisc face o vizită istorică

Șumuleu Ciuc, locația în care Papa Francisc va merge în penultima zi a vizitei sale în România, este necunoscută multor români, dar pentru comunitatea catolică are o semnificație uriașă.

Situată în apropiere de Miercurea Ciuc, Mănăstirea franciscană de la Şumuleu Ciuc, adăposteşte o statuie despre care se crede că este făcătoare de minuni, statuia Maicii Domnului. De peste 450 de ani, Mănăstirea este centrul unuia dintre cele mai mari pelerinaje catolice din Europa, unde sute de mii de credincioși vin de Rusalii să se roage, în cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.

Mănăstirea de la Sumuleu Ciuc aparţine franciscanilor observanţi, iar hramul este cel al Sfintei Fecioare Maria. Lăcașul datează din prima jumătate a secolului XV, când călugării franciscani au construit o biserică în stil gotic, care, în următoarele patru secole, a fost transformată, completată şi reconstruită de mai multe ori. Cu toate că vechea mănăstire a trecut prin multe, inclusiv incendierea de către tătari, statuia Fecioarei şi altarul Sfântului Anton au rămas neatinse de flăcări.

Vizita lui Papa Francisc în România marchează mai multe premiere

Vizita lui Papa Francisc în România este a doua pe care o face un Suveran Pontif în țara noastră, după ce în anul 1999, Ioan Paul al II-lea a fost la București.

Cea de-a doua călătorie apostolică a unui papă în țara noastră marchează o serie de premiere: prima vizită a unui papă care îmbrățișează atât Capitala cât și fostele principate istorice ale României - cu etape la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj -, prima întâlnire a unui papă cu reprezentanții comunității rome, precum și prima prezență a unui papă, chiar și numai pentru o escală tehnică, la Bacău și Sibiu.

Program Papa Francisc în România

Vizita Papei Francisc va avea loc între 31 mai și 2 iunie. În prima zi, Suveranul Pontif se va vedea de două ori cu preşedintele Klaus Iohannis, va avea o întâlnire cu premierul şi alta cu membrii corpului diplomatic. Papa Francisc va merge la Patriarhie pentru o întrevedere cu Patriarhul Daniel şi va oficia liturghia la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti.

Catedrala va găzdui aproximativ o mie de credincioşi, iar cei care nu vor încăpea înăuntru vor sta pe străzile din jur şi vor urmări slujba pe monitoare. La final, Papa Francisc va trece cu papamobilul prin zonă şi va saluta pelerinii.

Vezi aici programul complet al vizitei lui Papa Francisc în România

Papa Francisc va beatifica 7 martiri

Papa Francisc va beatifica mai mulţi episcopi greco-catolici care au suferit în perioada comunistă în România.

În procesul de beatificare s-a făcut un pas important la 5 aprilie 2018, când s-a predat lucrarea ce conţinea documentaţia necesară argumentării martiriului celor şapte episcopi. Acest studiu în două volume, însumând 1900 de pagini, sintetizează în mod argumentat, pe baza documentelor de arhivă, mărturia şi jertfa episcopilor greco-catolici care, în faţa persecutorului comunist, au preferat moartea decât să-şi trădeze credinţa lor catolică. Vezi Cine sunt martirii morți în închisorile comuniste pe care Papa îi va beatifica

Surse foto: hepta.ro, realitateasatumare.net

Cum poţi deveni programator?... 7 hobby-uri care îți dezvoltă creativitatea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x