Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Plăcinta Dobrogeană, noul produs ce ar putea obţine atestat european

Tot mai mulţi producători români înceracă să obţină atestare europeană pentru preparatele lor tradiţionale. Pe lângă faimă, certificatul le aduce mai ales bani, practic o dublare a vânzărilor. Plăcinta Dobrogeană, salata cu icre de ştiucă, caşcavalul de Săveni şi salata cu icre de crap - ar putea completa lista produselor româneşti recunoscute la nivel european.

Plăcintă dobrogeană

Brânza de vacă, multe ouă şi iaurt - asta conţine din abundenţă plăcinta doborgeană, noul produs ce ar putea obţine atestat european. Preparatul are în spate o istorie de mii de ani. Practic, în Dogrobea nu exista sărbătoarea fără aceasta plăcintă, spun productării.

Intra animantie România are deja şapte produse recunoscute la nivel european. Printre ele, Salamul de Sibiu şi telemeua de Ibăneşti. Alte patru produse sunt acum în curs de atestare: plăcinta dobrogeană, sala de icre de ştiucă şi de cea de crap precum şi caşcavalul de Săveni.

Pentru producătorii cârnaţilor de Pleşcoi, obţinerea recunoaşterii la nivelul UE a însemnat eliminarea concurenţei neloiale, adică a falsurilor din piaţă. Chiar dacă interesul pentru a obţine recunoaştere europeană este în creştere, România mai are multe de recuperat. Alte ţări europene au deja sute de produse înregistrate

România este în curs de de dobândire a protecției la nivelul Uniunii Europene pentru noi produse tradţionale româneşti cum ar fi Plăcinta dobrogeană, Salata cu icre de știucă Tulcea, Salată tradițională cu icre de crap, si cascavalul de Saveni. Pe primele trei la gasim la targul agroalimentar din curtea MADR de maine. Daca va reusi sa ateste aceste noi patru produse, Romania va avea in total 11 produse care beneficiază de sistemul de calitate europeană.

Recomandari