Antena Căutare

Nu mai e un secret! Avem salarii mici, dar plătim cele mai mari dobânzi din Europa. Sunt MULT mai mari decât cele ale vecinilo

Românii câştigă printre cele mai mici salarii din Europa, dar au cele mai scumpe credite, o analiză recentă arătând că dobânzile pe care băncile din ţara noastră le cer pentru împrumuturi sunt şi de două ori mai mari faţă de cele ale vecinilor noştri, cu venituri similare.

Românii câştigă printre cele mai mici salarii din Europa, dar au cele mai scumpe credite, o analiză recentă arătând că dobânzile pe care băncile din ţara noastră le cer pentru împrumuturi sunt şi de două ori mai mari faţă de cele ale vecinilor noştri, cu venituri similare.

Vestea proastă este că prăpastia dintre câştigurile populaţiei şi costurile de trai se adânceşte pe zi ce trece. Creditele vor deveni tot mai scumpe şi tot mai greu de accesat.

Dobânzile uriaşe au făcut ca, pentru un credit de consum pe cinci ani, un român să suporte costuri cu până la 20% mai mari faţă alţi europeni.

Un bulgar care merge la bancă pentru un credit de consum în leva va avea de achitat o dobândă anuală de 8,35 la sută. Un polonez va avea de achitat pentru un împrumut în zloţi o dobândă de circa 7,3 la sută, iar un maghiar va avea de plătit pentru un credit de consum în forinţi o dobândă de circa 4%. Prin comparaţie, în România o persoană care merge la bancă pentru un credit de consum va avea de achitat o dobândă de circa 10%.

Creşterile au fost influenţate, potrivit specialiştilor, de puseul inflaţionist început la finalul anului trecut.

Dacă acum situaţia pare să fie ţinută în frâu de Banca Naţională, iar inflaţia este la cote mai reduse, efectele pozitive se vor vedea abia după 1 ianuarie, spun analiştii.

Analiştii estimează că indicele Robor, cel care influenţează creditele în lei, va atinge până la finalul anului valoarea de 4%.

Aceasta va face ca un român să plătească aproape 30 de lei în plus pentru un credit de consum, de 5 mii de euro, echivalent în lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Mai afectaţi sunt cei cu credite ipotecare.

„Pentru un credit prima casă în valoare de 40 de mii de euro, echivalent în lei, rata a crescut cu 300 de lei. Deci în funcţie de valoarea creditului se observă foarte bine dobânda”, a spus analistul financiar Irina Chițu.

Iar românii vor avea un trai din ce în ce mai greu, arată cea mai recentă analiză de piaţă.

De teama scumpirilor, românii au început să se orienteze spre creditele cu dobândă fixă. Mai mult, Banca Naţională va limita creditarea, astfel încât ponderea ratei în veniturile celui care solicită un credit să nu mai poată depăşi un anumit nivel. 25% din persoanele împrumutate au rate lunare care depăşesc 55% din venituri.

ALERTĂ pe întregul litoral românesc! Trei turişti au murit... Căutări disperate în Brăila! Două fete au fost înghiţite de apele Dunării, sub privirile îngrozite ale prietenilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x