Antena Căutare

Preotii care divorteaza nu mai pot sluji la Sfantul Altar

Preotii care divorteaza si se recasatoresc vor fi sanctionati cu pedeapsa depunerii din treapta preotiei, nu vor putea ocupa functii in administratia bisericeasca si nu vor mai putea preda in invatamantul teologic, potrivit unei masuri adoptate de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

"Daca se va constata ca preotul care a primit aceasta sanctiune a fost parasit de sotie, are rezultate pastorale deosebite, dovedeste calitati misionar-pastorale si comportament bisericesc, are relatii bune cu credinciosii din parohie, are o pregatire teologica deosebita, are copii in intretinere, ca masura pastorala si de pedagogie crestina, vor fi identificate modalitati de folosire a unor astfel de preoti, de la caz la caz, in administratia bisericeasca, in activitati filantropice, in activitati cu caracter cultural-educational, in invatamantul de stat sau in posturi neclericale de cantareti bisericesti pentru a nu fi indepartati din cadrul bisericii, chiar daca nu mai slujesc la Sfantul Altar", se mentioneaza in comunicatul Patriarhiei Romane.

Potrivit comunicatului, hotararea a fost luata in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al BOR de joi, cand acesta a luat in examinare statutul preotilor divortati sau divortati si recasatoriti, in vederea adoptarii unei masuri cu caracter unitar si obligatoriu in eparhiile Patriarhiei Romane.

Hotararea are ca scop intarirea institutiei familiei preotului ortodox ca exemplu de comportament crestin. Sfantul Sinod a hotarat ca la nivelul eparhiilor inaltpreasfintitii si Preasfintitii Chiriarhi sa respecte cu strictete prevederile canonice, statutare si regulamentare bisericesti, care nu admit recasatorirea clericilor, sanctionandu-i, potrivit prevederilor regulamentare, clericii aflati in aceasta situatie.

Pentru sporirea disciplinei si moralitatii in randul preotilor si pentru diminuarea numarului de cazuri care influenteaza negativ activitatea bisericeasca, hotararea Sfantul Sinod prevede urmatoarele: clericii divortati sau divortati si recasatoriti, precum si cei vaduvi si recasatoriti, nu pot ocupa posturi de conducere in administratia bisericeasca, la nivel de protopopiat, eparhie si Patriarhie; nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere; nu vor putea promova in alte parohii; nu pot fi propusi si nu pot primi ranguri bisericesti; nu pot fi incadrati si nu pot functiona in invatamantul teologic preuniversitar sau universitar; nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decat cu observarea atenta a situatiei canonice si mentionarea acesteia in fisa personala.

Sindicalistii "Cartel Alfa" protesteaza in fata Guvernului... Cinematografele din Romania, printre cele mai ieftine din Europa. Ce crezi, iti permiti sa iesi la film?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 8: Prăjitură Mont Blanc Marti, 21.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x