Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Prețurile alimentelor vor exploda, în următoarea perioadă: „Creșteri în lanț. Tot ce înseamnă carne de porc, pasăre, vită, lapte”

Luna septembrie va veni cu șocuri puternice pentru români. Reprezentanții industriei alimentare vorbesc despre scumpiri în lanț, începând din această toamnă, pentru toate produsele, genarte de pandemia de coronavirus.

Prețurile alimentelor vor exploda, în următoarea perioadă: „Creșteri în lanț. Tot ce înseamnă carne de porc, pasăre, vită, lapte”

Profimedia

Chiar datele INS ne arată că prețurie ar putea crește cu 23% în perioada următoare.

În contextul economic dificil, românii sunt prudenți și cumpără mai puține produse și servicii. Prin urmare, companiile au costuri în creștere ce vor duce la majorarea prețurilor.

„Vom asista la creșteri de prețuri în lanț”

„Pandemia a blocat industria alimentară destul de mult. Chiar dacă am avut un început când ne speriam vizavi de cantitatea mare de cumpărături pe care o făceau românii, apoi am ajuns în situația să facem stocuri pentru că au scăzut vânzările. A scăzut puterea de cumpărare, fiind foarte mulți șomeri în această perioadă (...). Am cerut sprijinul statului...pauză. Niciun răspuns.

Pe lângă această pandemie, am avut cea mai puternică secetă din ultimele 30 de ani. Este evident că în toamnă vizavi de prețul grâului, porumbului, floarea-soarelui vom asista la scumpiri pentru că seceta nu a fost numai în România. În momentul în care la aceste materii prime, să le numesc așa, prețul va crește, obligatoriu vor vom asista la creșteri de prețuri în lanț. Tot ce înseamnă carne de porc, pasăre, vită, lapte”, a declarat Dragoș Frumosu, coordonator departament Industrie Alimentară PPU-SL, pentru Antena 3.

Despre evoluția prețurilor alimentelor în perioada următoare a vorbit și Aurel Popescu, președintele Rompan.

„Văd că prețurile sunt în continuă creștere”

„În domeniul nostru de morărit-panificație se va întâmpla acest fenomen. Deja a început recoltarea grâului și nu avem o oglindă perfectă a ceea ce se întâmplă și ce producție vom realiza. Văd că prețurile sunt în continuă creștere, au fost și la sfârșitul recoltei de anul trecut.

În luna iunie am înregistrat cele mai mari prețuri de vânzare a grâului. Cine nu a modificat prețurile până acum probabil că le va modifica după cumpărarea grâului nou și se va vedea în piață o creștere de prețuri la pâine care este necesară pentru că trebuie să pui de acord cheltuielile cu veniturile pe care realizezi”, a spus Popescu.

Recomandari