Antena Căutare

Rata anuală a inflației în România a crescut în august la 5,1 %. Scumpiri în lanț

Rata anuală a inflației în România a crecut în august la 5,1 %. Scumpiri în lanț. Rata anuală a inflaţiei a crescut în luna august la 5,1%, de la 4,56% în iulie. Produsele nealimentare s-au scumpit cu 6,78% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cele alimentare cu 4,15%, iar serviciile cu 2,61%, potrivit datelor publicate Institutul Naţional de Statistică INS

Rata anuală a inflației în România a crescut în august la 5,1 %. Scumpiri în lanț
Rata anuală a inflației | smilefm.ro

Un nou motiv de îngrijorare a devenit rata anuală a inflației. Statisticile arată că aceasta a crescut până la 5,1% în luna august de la 4,56% în luna iulie. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,78% comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Datele publicate de Institutul Național de Statisică (INS) indică faptul că mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,15% în comparație cu valorile din aceeași lună 2017.

După o lună în care inflația a înregistrat o ușoară scădere, aceasta a reluat trendul de creștere în luna august. În 2018, cea mai mare rată a inflației s-a înregistrat în luna mai, valoarea acesteia fiind de 5,41%. Astfel inflația a atins cel mai mare nivel din 2013 când aceasta atinsese 5,65%.

Un comunicat al INS arată faptul că prețurile de consum din august 2018 comparate cu cele din august 2017 indică o creștere de 5,1%. Comunicatul spune că “Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum este de 4,7%.”

Rata medie lunară a inflației în primele 8 luni ale anului 2018 a fost de 0,3% comparative cu 0,1% în perioada similară din 2017. În luna august a acestui an, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul acestui an, de la 3,5% la 3,6%. Fructele meridionale, citricele și ouăle s-au scumpit foarte mult în decursul lunii august comparative cu luna iulie.

Mai mult decât atât, facturile la energie electrică, gaze natural, transportul aerian și tarifele serviciilor poștale s-au scumpit și ele. Prețurile pentru produsele de franzelărie și pâinea au înregistrat o creștere de 0,22%. Carnea de bovină s-a scumpit cel mai mult dintre toate preparatele din carne, înregistrând o creștere de 0,48%.

Sursă foto: smilefm.ro

Un nou VIRUS amenință ROMÂNIA. Autoritățile au intrat în ALERTĂ GENERALĂ! Acțiuni de ultimă oră în București!... 11 septembrie 2001 în noi imagini pe Youtube cu vizualizări record (VIDEO)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x