Antena Căutare

Romanii s-au saturat de tara lor. Specialistii avertizeaza asupra unui posibil exod in masa

Masurile de austeritate le-au dat romanilor o speranta. Ca pot trai mai bine, dar in alta tara. Din ce in ce mai multi romani se gandesc sa plece, iar specialistii avertizeaza ca e posibil sa se repete emigrarea in masa de dupa deschiderea granitelor din 89. Un nou exod, care nu ar face decat sa accentueaze declinul demografic al tarii.


Mirela si Catalin s-au hotarat. Copilul lor trebuie sa aiba o viata mai buna. Dar nu in Romania, ci in Canada.

"Vrem sa plecam intr-un sistem care ne ofera fair-play. Noi aici ne simtim inselati. Suntem undeva unde nici nu murim, nici nu ne impiedicam, dar nici nu avansam. Subzistenta pe mine ma enerveaza la maxim. Nu vreau sa traiesc ca sa mananc si sa dorm. Vreau mai mult de la mine, de la familia mea si de la copilul meu", a spus Catalin.

"Este foarte greu sa vina pensia cu indemnizatia si sa spuna: pentru voi nu avem, nu are statul bani. Mi-a fost foarte greu sa aud acest lucru luna trecuta. Asteptam nu neaparat banii mei, ci pe ai copilului, iar raspunsul postaritei asta a fost, pentru voi nu are statul bani", a declarat Mirela.

Sunt doi dintre specialistii pe care ii pierde Romania an de an. Si ei sunt hotarati sa nu se mai intoarca niciodata.

"Sper sa gasesc speranta. Imi lipseste aici. Am incercat pe toate caile sa ma dezvolt si sa imi dezvolt familia si am ajuns unde sunt, dar vreau sa sper la mai mult", spune Catalin. "Nu mai vrem sa traim de pe o zi pe alta si sa ducem grija zilei de maine. Chiar vrem liniste, decenta, respect ", a mai spus Mirela.

Romania este, in schimb, o casa buna pentru Silvia. S-a nascut la Chisinau si Bucurestiul, unde a venit sa studieze, s-a maritat si lucreaza, i-a schimbat viata. "Romania este pentru Republica Moldova o fereastra spre Europa. Asta iti da multa incredere, ai mai multe oportunitati si nu esti limitat", sustine Silvia.

Silvia e una dintre cei 65.000 de straini care stau oficial aici. Si care poate vor deveni si cetateni romani. Numarul intrarilor este insa mai mic decat al iesirilor, arata statisticile. Si oricum, 65.000 nu se compara cu aproape doua milioane si jumatate de romani plecati deja afara. Cu gandul s-o duca mai bine. Si-au luat si copiii cu ei si au facut si altii. Care nu vor fi niciodata romani.

"Am ramas fara munca, sotul a avut putin de munca, dar nu vreau sa ma intorc in tara. Sotul meu ar fi vrut, dar eu nu am vrut, pentru copil", a declarat Jeni, o romanca stabilita in Spania.

Albert, copilul lui Jeni, este la scoala de fotbal si are sanse sa devina cunoscut in Spania. Mai usor, spune ea, decat i-ar fi fost in Romania, de unde l-a luat cand avea numai un an. Iar copilul nascut de Dana in Spania nu va vedea Romania decat in vacante.

COD GALBEN de ploi pentru Moldova si Carpatii Orientali... Mantuire pe datorie: Catedrala va costa 200 de milioane de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x