O mască de protecție folosită de mai multe ori îşi pierde repede capacitatea de a ne proteja. O spun şi medicii infecţionişti, dar şi specialiştii în Fizică de la Iaşi.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ PORȚI O MASCĂ DE PROTECȚIE DE MAI MULTE ORI
De asemenea, eficienţa măştii de protecție depinde şi de modul în care o depozităm când nu o purtăm pe figură. Cel mai indicat ar fi în pungi curate şi sigilate.
Asupra riscurilor la care se expun cei care refolosesc măștile de protecție au atras atenția și cercetatorii de la Iași. Şi au făcut asta încă din timpul stării de urgență, când măştile erau greu de găsit.
„Eficienta lor se reduce foarte mult odată cu refolosirea lor pt că foarte mulți microbi și particule raman pe suprafața tesaturii. Pot provoca alte probleme medicale. Practic nu mai este utila o astfel de masca și nu ne va proteja și nici nu ii mai protejam noi pe ceilalți.
Eficienta scade in funcție de condițiile din mașină spre exemplu daca e vb de mașină până la zece procente în funcție de factorii de mediu”, explică Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică.
Acest lucru este confirmat și de medici. Aceștia explică faptul că o mască de protecție nu trebuie să fie refolosită, fiindcă nu mai este eficientă ulterior. În momentul în care o îndepărtăm, specialiștii recomandă să ne spălăm cu apă și săpun, fiindcă nu știm cât de încărcată este cu agent infecțios.
Pentru a preveni infectarea cu coronavirus, specialiștii recomandă să utilizăm de fiecare dată o mască de protecție nefolosită, pe care să o schimbăm la câteva ore. De fiecare dată când facem acest lucru trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, să ne dezinfectăm și să aruncăm obiectul folosit într-un coș de gunoi, fără a atinge alte suprafețe. În plus, specialiștii recomandă să nu ne atingem fața și în special nasul, gura sau ochii dacă nu suntem igienizați pe mâini.