Comparativ, estimarile privind nivelul saraciei in cadrul Uniunii Europene arata ca un european din sase se plange ca are dificultati cu plata facturilor din gospodarie, iar 75% din europeni cred ca nivelul de saracie a crescut in ultimul an. De asemenea, 31% din europeni cred ca unul din trei cetateni ai UE este sarac, 23% cred ca unul din cinci este atins de saracie, iar 23% ca doar unul din zece cetateni UE traieste in saracie.
Pe de alta parte, criza financiara, precum si masurile de austeritate anuntate si adoptate de mai multe tari au oarecum un ecou diferit in perceptia saraciei, de la tara la tara. Astfel, de departe, Grecia este cea care vede totul in negru, 85% din cei intervievati afirmand ca saracia a crescut in tara lor. Nici Franta nu sta prea bine, 83% din cetatenii ei considerand ca saracia a crescut, in timp ce 82% din bulgari si 75% din italieni au aceasta parere privind situatia saraciei din tarile lor.
Acelasi studiu european arata ca mai mult de patru din zece romani (43%) sunt aproape siguri ca nu vor avea bani pentru a-si plati facturile periodice, iar 48% din romani nu sunt siguri ca vor mai avea un loc de munca in urmatoarele 12 luni, in timp ce, in medie, la nivel european, proportia cetatenilor care sunt convinsi de acest lucru este de 18%. In acelasi timp, 27% din cetatenii romani sunt convinsi ca nu isi vor pierde locul de munca in urmatoarele 12 luni.
La nivel european, Eurobarometrul mai arata ca aproximativ 30% din europeni au declarat ca in ultimele sase luni costurile ingrijirii medicale si a copilului, precum si tratamentele medicale au devenit mai greu de suportat. Pe de alta parte, referitor la viitoarele venituri, 73% din cetatenii UE fie anticipeaza prestatii de pensie reduse, fie ca vor trebui sa-si amane iesirea la pensie, fie sa economiseasca mai multi bani pentru perioada de dupa iesirea din activitate. Unul din cinci europeni e foarte ingrijorat ca pensia nu-l va ajuta sa duca o viata decenta.
Eurobarometrul a fost realizat in luna mai si marcheaza prima jumatate a anului european de lupta impotriva saraciei, precum si decizia din 17 iunie a liderilor Uniunii Europene de a combate flagelul excluderii sociale si de a scoate din saracie 20 milioane de cetateni europeni in urmatorul deceniu.
Sursa: jurnalul.ro
Foto: Paul Chirila
Cod portocaliu de inundatii in nordul tarii... VIDEO! Furia apelor s-a dezlantuit din nou in Romania...