Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie se va desfăşura în zilele de 6 şi 7 octombrie, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, solicitând instituţiilor implicate în organizarea lui să dea dovadă de reponsabilitate.
Dăncilă a subliniat că referendumul nu este împotriva „minorităţilor sexuale”, ci reprezintă doar un efect al unui demers cetăţenesc. Premierul a cerut, de asemenea, partidelor din opoziţie să nu mai fac apel la boicotarea referendumului şi să se poziţioneze clar faţă de el.
Ordonanţa de Urgenţă privind organizarea referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie a fost adoptată marţi în şedinţa de Guvern, costul total al organizării ridicându-se la aproape 164 de milioane de lei. Întrebarea la care vor răspunde alegătorii cu „da” sau „nu” este „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.
De asemenea, premierul a cerut partidelor din opoziţie să nu mai facă apel la boicotarea referendumului şi să se poziţioneze clar faţă de acesta, aşa cum ar fi onest.
CE VOTEAZĂ ROMÂNII LA REFERENDUM
„Referendumul nu este unul împotriva minorităţilor sexuale, aşa cum speculează unii, ci este efectul unui demers cetăţenesc. În locul apelurilor pentru boicotarea referendumului, ar fi mai onest dacă partidele şi-ar asuma o poziţie clară. Partidul pe care îl reprezint şi-a arătat sprijinul faţă de acest referendum şi cred că este cel mai adecvat răspuns”, a mai spus Dăncilă.
“Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, se arată în propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constituţia României.
De asemenea, o altă modificare introduce la acelaşi articol un nou articol II, cu următorul text: "Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispoziţiilor art. 151 alin. (3) din Constituţia României, republicată", arată cei de la news.ro.