Biserica Catolică şi Ministerul Educaţiei au semnat un protocol privind predarea disciplinei Religie, cultul romano-catolic de limbă română, romano-catolic de limbă maghiară şi greco-catolic, în învăţământul preuniversitar, precum şi organizarea învăţământului teologic catolic.
"Protocolul este rezultatul unui efort comun din partea instituţiilor semnatare şi are ca scop actualizarea şi completarea Protocolului din 1993, precum şi celelalte protocoale în vigoare. Totodată, prin includerea experienţei dobândite în ultimele decenii şi a noilor prevederi legale, semnatarii doresc să ofere un instrument eficient pentru contextul educaţional contemporan", se arată într-un comunicat al Conferinţei Episcopilor din România.
Protocolul a fost semnat la sediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, de către arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu, în calitate de preşedinte al Conferinţei Episcopilor din România, de ministru Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi de secretarul de stat Victor Opaschi, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.
Elevii pot participa la ora de religie doar dacă fac o cerere scrisă, prevedere care a intrat în vigoare din 9 martie, după ce Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale este neconstituţional. Articolul prevedea că sunt obligaţi să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie.