Antena Căutare

Sfânta Maria Mare 15 august 2018. Hram și pelerinaj la Mănăstirea Curtea de Argeș

Sfânta Maria Mare 15 august 2018. Hramuri si pelerinaje în România. Pentru ortodocși este ziua Adormirii Maicii Domnului, când se celebrează “moartea” și înălțarea ei cu trupul la cer. Mănăstirea Curtea de Argeș are Hramul Adormirea Maicii Domnului. Pelerinaj la Mănăstirea Curtea de Argeș

Pe 15 august sărbătorim praznicul Adormirii Maicii Domnului, zi importantă pentru milioane de creștini care merg la biserică și se roagă la icoana Sfintei Fecioare. Acesta este prilejul perfect pentru mulți dintre credincioși să plece în pelerinaj, fie să vadă cu ochii lor icoana făcătoare de minuni, fie să îngenuncheze în fața unor capodopere ce o reprezintă pe Maica Domnului.

Vestita Mănăstire Curtea de Argeș poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, fiind localizată în localitatea Curtea de Argeș, în județul Argeș. Acest sfânt lăcaș a fost ctitorit de Neagoe Basarab. Monumentele de artă religioasă și arhitectura impresionantă au făcut ca această mănăstire să fie cunoscută peste hotare.

Mii de credincioși creștini de pretutindeni ajung la acest lăcaș sfânt de Sfânta Maria Mare pentru a se regăsi și a intra în strânsă legătură cu Dumnezeu și Sfânta Fecioară. Prin rugăciune, ei se simt ușurați de povara păcatelor, preamărind-o pe Sfânta Fecioară. Cultura etalată în acest loc sfânt exprimă evoluția gândirii antice și a lumii bisericești, acestea fiind generate dintr-o nouă învățătură despre Dumnezeu.

Despre Mănăstirea Curtea de Argeș

Prin farmecul, frumusețea și așezarea acesteia, mănăstirea etalează o incredibilă arhitectură, ieșind din tipare și devenind unică începând cu secolul al XVI-lea. În timpul construirii ei, arta și arhitectura au atins culmi înalte la noi în țară. Despre construirea ei vorbește însuși Neagoe Basarab. Acesta a găsit vechea Catedrală a Mitropoliei de la Argeș care era într-o stare deplorabilă și a decis să o refacă și să o întărească.

Cu toții știm legenda întemeierii acestei mănăstiri și mulți turiști au fost curioși să o afle și ei. Biserica a fost înălțată din dorința lui Neagoe Basarb de a-și arăta patriotismul și credința. Scopul lui a fost să înalțe o mănăstire care să întreacă frumusețea tuturor mănăstirilor de pe la noi. Bogăția decorațiunilor și perfecțiunea proporțiilor acestei mănăstiri au inspirat mulți artiști români, scriitori și cântăreți deopotrivă.

Astfel aflăm despre balada populară scrisă de Alecsandri care relatează că Meșterul Manole a construit acest prestigios edificiu. Legenda spune că Manole împreună cu nouă meșteri, zidari și calfe au lucrat zile întregi să ridice acest lăcaș de cult. Această falnică mănăstire subliniază importanța jertfei, fiind expresia sentimentelor poporului român.

Înălțarea mănăstirii a durat 3 ani, din 1515 până în 1517. Având vaste cunoștințe despre arhitectura bisericească, Neagoe Basarb însuși a dezvoltat planul bisericii. El împreună cu soția sa au procurat cele mai bune materiale pentru zidirea bisericii. Pictorul mănăstirii a fost Dobromir Zugravul din Târgoviște. Sfințirea mănăstirii Curtea de Argeș a avut loc la data de 14-15 august 1517.

Din punct de vedere al arhitecturii, mănăstirea aparține stilului bizantin. Elementele decorative de la exterior prezintă influențe arabe, georgiene, persane și armene. Acest amalgam de stiluri se îmbină frumos pentru a alcătui o unitate armonioasă.

Despre pelerinaje

An de an, în preajma marilor sărbători, creștinii din toate colțurile țării ajung la această mănăstire, aflând mai multe despre cultura și istoria noastră. Pe lângă faptul că pot admira arhitectura impresionantă, creștinii pot afla mai multe despre legenda ce stă la baza creației mănăstirii. Aceasta adăpostește moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia.

De-alungul timpului, Mănăstirea Curtea de Argeș a împrăștiat cultură și lumină în rândurile creștinilor, ajutându-i pe credincioșii care veneau aici să se roage pentru a se regăsi. Cei care vizitează acest sfânt lăcaș cu rudele și familiile lor se roagă pentru sănătate, închinându-se la icoana Sfintei Fecioare. De Sfânta Maria Mare, creștinii caută această oază de liniște din inima naturii pentru a se simți mai aproape de Dumnezeu.

Sursă foto: panoramio.ro

Anunţul făcut de Ministerul Învăţământului: Şcoala începe mai devreme. CALENDAR ŞCOLAR 2018-2019!... Sfânta Maria Mare 15 august 2018. Hram și pelerinaj la Mănăstirea Polovragi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x