Antena Căutare

Sfântul Ilie 2018. Biserici din București cu hram de Sf Ilie 20 iulie

Sfântul Ilie 2018. Mănăstiri și Biserici din România cu hram de Sf Ilie 20 iulie. În aproape fiecare județ din România există o biserică sau o mănăstire închinată sfântului Prooroc Ilie, la care românii vin cu evlavie.

Sfântul Ilie 2018. Biserici din București cu hram de Sf Ilie 20 iulie
Hramuri de Sf Ilie | http://ziarullumina.ro

În aproape fiecare județ din țară există câte o biserică închinată Sfântului Prooroc Ilie, la care românii merg cu mare evlavie. La cele mai multe dintre acestea se desfășoara ample activități social-caritabile, misionare si culturale.​

În București, printre cele mai importante biserici ce poartă hramul Sfântului Ilie sunt Biserica „Sf. Ilie” din cartierul Balta Albă, Biserica „Sf. Ilie” - Gorgani și Biserica ortodoxă bulgară „Sf. Ilie”.

Biserica ‘Sf. Ilie’ din cartierul bucureștean Balta Alba își sărbătorește hramul

Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusă în anul 1995 de către PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Părintele Ilie Costescu ne-a vorbit și despre activitățile socio-diaconale desfășurate în cadrul parohiei:

„Derulam activități socio-diaconale, ajutăm copiii orfani, copiii săraci, avem o cantină socială unde oferim mâncare muncitorilor care lucrează la Catedrală, dar facem și o masă pentru săraci, avem un cabinet medical care funcționează în cadrul parohiei, mai avem un cabinet juridic pentru cei care n-au posibilitatea să intre într-un cabinet de avocatură, încât oferim oamenilor, în afara slujbelor, un sfat duhovnicesc lângă biserică”.

Biserica ‘Sf. Ilie’ – Gorgani din București se află în sărbătoare

Biserica datează din anul 1819, fiind construită pe locul unui alt lăcaș ridicat în prima jumatate a secolului al XVII-lea.

Parohul acestei biserici, pr. Vasile Gordon a spus că această biserică a fost ctitorită de niște negustori greci, foarte bogați și foarte credincioși.

Despre activitățile sociale ale parohiei, acesta a declarat: „Ne străduim să derulăm un program catehetic cât de cât organizat și coerent. Aici m-aș referi în special la întâlnirile de miercuri seară în care, după slujba de seară, rămânem să dezbatem anumite teme sau să răspundem la anumite întrebări ale credincioșilor. În această privință am amenajat o bibliotecă cu program de împrumut, dar avem și un buletin parohial.”

Biserica ortodoxă bulgară ‘Sf. Ilie’ din Capitală își serbează hramul

Biserica a fost construită în anul 1730 și este centrul cultural-misionar al bulgarilor din România.

În ce împrejurări a luat ființă acest sfânt locaș și prin ce anume se remarcă ne-a spus părintele paroh Peter Totev:

„Biserica ortodoxă bulgară ‘Sf. Prooroc Ilie’ a fost construită în 1725 – 1730, fiind cunoscută în București ca biserica cu hramul ‘Sf. Ilie’. Noi am primit biserică în folosință în 26 octombrie 1954. De atunci și până astăzi, Biserica ‘Sf. Ilie’ a rămas singurul centru cultural și spiritual de susținere a credinței noastre ortodoxe, de mărturisire a obiceiurilor și tradițiilor bulgare care nu diferă de cele romanesti”.

Programul festivității din 20 iulie. Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene... Vestea aşteptată de sute de mii de români! Se dau bani de la stat pentru copii şi pensionari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x