Sunetul GROAZEI. Singura înregistrare audio cu marele CUTREMURUL: „Parcă s-au deschis porțile iadului”

 
+3 click pentru
galerie

Cutremurul din 4 martie 1977 a durat 55 de secunde şi a fost cel mai mare cutremur din secolul XX. Seismul a avut loc la ora 21:22 şi a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter.

Zgomotele înfiorătoare au fost captate de un magnetofon din sala de concerte a Radioteleviziunii în timpul pauzei.

Turlele bisericilor din București au căzut. "Pământul s-a despicat sub picioare și mugetele urcau către ceruri"! Orașul a devenit ruină după cutremurul de 8 grade Richter! Au crăpat și zidurile din Moscova!

Bilanţul a fost de 1570 de persoane decedate, 11.000 de răniţi şi 35.000 de locuinţe distruse. Majoritatea acestor pierderi s-au înregistrat în Bucureşti. În momentul cutremurului, cuplul prezidenţial Nicolae şi Elena Ceauşescu se aflau în Africa, la un dineu oficial dat de preşedintele Nigeriei. 

Cum a trăit Ceaușescu Marele Cutremur: „S-a albit la față și a cerut ca tot dineul să se încheie. N-a închis un ochi până nu a văzut cum arată Capitala”

Informat de cataclism, Ceauşescu şi-a întrerupt vizita şi a îndreptat avionul prezidenţal înapoi spre Bucureşti, pentru a da ordinul de organizare a căutării de supravieţuitori. Radioul şi televiziunea publică au fost şi ele depăşite de evenimente.

Obişnuite cu un control strict, ele nu au putut să ofere informaţii în primele ore de haos de după cutremur, drept pentru care mulţi români au mers pe urmele postului Europa Liberă care în acele ore a devenit singura sursă de informare capabilă să spună românilor ce se întâmplă în ţară.facebook whatsapp twitter pinterest
10 ANI FĂRĂ MICHAEL JACKSON

vezi mai multe