Antena Căutare

Studenții nu vor mai avea gratuitate totală la transportul cu trenul. Premierul Florin Cîțu: „Nu văd aici un capăt de ţară”

Studenții nu vor mai circula gratuit cu trenul pe orice rută, așa cum s-a întâmplat din 2017 și până în prezent, a anunțat premierul Florin Cîțu. Studenții au protestat în fața Guvernului împotriva acestei măsuri.

Este oficial! Studenții nu vor mai avea gratuitate toatală la trenuri

Profimedia & Shutterstock

Florin Cîțu a anunțat miercuri că studenții nu vor mai avea gratuitate la tren, ci o reducere de 50%, evidențiind faptul că alte țări mai dezvoltate nu au această gratuitate.

„Un alt subiect care a fost dezbătut şi este în Ordonanţa de Urgenţă: este vorba despre acea gratuitate introdusă de PSD în 2017 pentru transportul studenţilor. Se modifică şi se revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de ţară. România era ţara care era în afara sistemului, toate celelalte ţări, ţări mult mai dezvoltate, nu ofereau această gratuitate”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Studenții nu vor mai avea gratuitate totală la tren

Liderul PNL, Ludovic Orban, a explicat anterior că gratuitatea nu se elimină complet, iar studenții vor putea în continuare să meargă pe ruta domiciliu-facultate gratuit.

„Am văzut că a fost prezentată şi informaţia pe care am furnizat-o referitoare la gratuitatea pentru studenţi într-un mod care nu este conform cu ceea ce am discutat noi. Se va menţine gratuitatea pentru studenţi, dar se va menţine pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care îşi efectuează studiile. Nu se renunţă la gratuitatea pentru transportul către facultate şi de la facultate către casă. De asemenea, evident că vor beneficia de nişte reduceri ale cuantumului călătoriilor de care au beneficiat. Din păcate, a fost transmisă public informaţia, poate nici eu nu am fost destul de clar, dar nu înseamnă că nu permitem în continuare deplasarea către facultate. Există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem în care să se deconteze un anumit număr de călătorii care sunt efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care îşi efectuează studiile studenţii şi nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD”, a declarat Ludovic Orban, potrivit news.ro.

Proteste ale studenților împotriva limitării gratuității transportului cu trenul

Studenții și elevii au protestat joi împotriva limitării gratuității la tren. Mai mulți tineri au ieșit în fața Guvernului și au scandat ”Florin Cîţu să ne vadă, facem orele în stradă”, sau „Fără transport, avem viitorul mort”.

„În aceste momente, suntem în fața Guvernului României, alături de colegii noștri de la ANOSR, pentru a aduce în atenția publică problematica subfinanțării educației, care va avea repercusiuni precum înlăturarea gratuității transportului pentru studenți și elevi. Este necesar să conștientizăm cu toții importanța investițiilor în sectorul de învățământ, care sunt, fără doar și poate, pași elementari în dezvoltarea României”, se arată pe pagina de Facebook a Consiliului Național al Elevilor.

Citește și: Elevii claselor primare, fericiți indiferent de scenariu

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Asociația Națională a Studenților din România a trnamis un mesaj pe Facebook avertizând asupra problemelor financiare a studenților din România.

Citește și: Care sunt regulile pe care elevii, părinții și instituțiile trebuie să le respecte la școală

“Ar trebui să fie un capăt de ţară faptul că în ciuda unor statistici dezastruoase privind situaţia materială a studenţilor, Guvernul intenţionează să ia decizii arbitrare, argumentând un impact bugetar în fapt nesemnificativ faţă de multiplele avantaje atât pentru studenţi, cât şi pentru operatorii feroviari. Nu doar că niciun partid din coaliţia guvernamentală nu a criticat transportul gratuit al studenţilor din opoziţie, ba chiar reprezentanţi ai lor l-au susţinut”, a transmis ANOSR.

Vaccinul anti-coronavirus a provocat 2.489 de reacţii adverse. Care au fost cele mai frecvente manifestări... Rezultate trageri Loto 11 februarie 2021. Numerele extrase la 6/49, Joker și 5/40, joi, de Loteria Română...
Ora ideală de culcare pentru fiecare zodie. Multe dintre alegerile pe care le faci se bazează pe astrologie
Atunci când stabilești ora ideală de culcare pe baza astrologiei e importat să ții cont de...
Horoscopul zilei de 11 iunie 2023. Gemenii pot fi urmăriți de grijile de la serviciu. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 11 iunie 2023 spune că Gemenii vor fi nevoiți să depună mari eforturi...
Parteneri
Sfaturi de la nutriționiști: alege gustări hrănitoare pentru a evita mesele nocturne
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x