Școlile se redeschid in 8 februarie, însă elevii, părinții și instituțiile de învățământ trebuie să respecte câteva reguli pentru a nu crește numărul de persoane infectate cu COVID-19.
Joi dimineață, Ministerul Educație a prezentat documentul ce are la bază toate regulile și măsurile pe care unitățile de învățământ, elevii și părinții trebuie să le respecte în perioadă pandemiei, relatează news.ro.
Care sunt regulile pe care unitățile de învățământ trebuie să le respecte
• "Instituțiile de învățământ trebuie să se asigure că începând din data de 8 februarie, băncile elevilor trebuie să fie așezate într-un mod în care permite distanțarea de un metru dintre ei, iar în cazul în care acest lucru nu este permis din cauza sapțiului, se va asigura distanțarea maximă posibilă dintre bănci.
• Școlile trebuie să organizeze circuite funcționale, marcând cu benzi traseele stabilite ce pot indica intrare în unitatea de învățământ, deplasarea în școală și ieșirea din ea.
• Se vor asigura flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini, iar ușile se vor ține deschise pentru a evita modalitățile de contact.
• Instituțiile trebuie să asigure distanțarea socială de cel puțin un metru, iar profesorii și elevii vor purta în permanență masca.
• Se interzice schimbul de obiecte personale.
• Pentru a aerisii sala de clasă se va lăsa geamul deschis timp de 30 de minute înainte să ajungă elevii și 10 minute în timpul pauzelor, dar și la finalul zilei.
• Nu este recomandat ca elevii să interacționeze între ei prin activitățile practice.
• Este interzis accesul altor persoane în unitatea de învățământ, în afara cazurilor excepționale. Cei care pot intra în școală sunt persoanele angajate în instituție și elevii.
• Organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze.
• Elevii vor fi supravegheați de către cadrele didactice în pauza pentru a evita formarea unor grupuri.
• Elevii pot participa doar la jocurile sportive care permit distanţarea fizică, de preferat în aer liber, daca conditiile meteo permit.", relatează sursa citată.
Ce obligații au părinții de la 8 februarie 2021
Părinții pot anunța unitatea de invătământ din care copiii lor fac parte doar dacă:
• Elevul are simptome specifice infectării cu COVID-19.
• Elevul a fost infectat cu COVID-19.
• Elevul a luat contact cu o persoană care a fost diagnosticată cu COVID-19.
Cum se vor desfășura orele, din 8 februarie 2021
"Regulile de distanţare vor fi adaptate la specificul şi realităţile şcolii româneşti şi nu numai scolii româneşti. Acest ordin de ministru comun va trebui să fie foarte clar, foarte explicit, uşor de înţeles şi mai cu seamă să poată fi aplicabil la realităţile şcolii româneşti”, a spus Sorin Cîmpeanu.
El a precizat și ce se va întâmpla cu elevii care au contraindicaţii medicale, dar și cu profesorii cu vulnerabilităţi de natură medicală: "Chiar dacă s-a renunţat ca variantă sistemică la acest scenariu, sunt cele cinci excepţii care vor conduce procesul de învăţare/predare în online.
Elevii care au contraindicaţii medicale - şi aici un lucru foarte important, acei elevi au deja adeverinţe de la începutul primului semestru. Vom insista ca acele adeverinţe, pentru că sunt în acelaşi an şcolar, să fie luate în considerare şi să nu punem elevii pe drumuri pentru alte adeverinţe medicale care să ateste vulnerabilităţi ce îi împiedică să vină la şcoală cu prezenţa fizică.
Citește și: Iohannis: Școlile se vor redeschide fizic pe 8 februarie! Care sunt condițiile după care vor învăța elevii
De asemenea, profesorii cu vulnerabilităţi medicale sunt nevoiţi să prezinte certificate care să ateste acest lucru de la un medic de medicina muncii şi profesorii care au simptome, la fel ca şi elevii, nu se vor prezenta în comunitate”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.
"Foarte probabil că în acord cu ministrul Sănătăţii vom lua decizia ca la două cazuri elevi per clasă să se suspende activitatea în clasă, nu în toată şcoala. Dacă în aceeaşi şcoală sunt mai multe clase în care apar cel puţin două cazuri în fiecare clasă, sigur că da, din păcate, se va suspenda prezenţa fizică vreme de 14 zile în întreaga şcoală. În ceea ce îi priveşte pe profesori, deoarece au o mobilitate mai crescută, interacţionând cu mai multe grupuri de elevi, la două cazuri confirmate în rândul cadrelor didactice se va suspenda activitatea pentru 14 zile în întreaga şcoală", a mai mărturisit Florin Cîmpeanu.