Antena Căutare

Tamara Buciuceanu-Botez, uitată în liceul la care a fost elevă! Explicația este tristă. „Nu am putut să…”

Tamara Buciuceanu-Botez a rămas nemuritoare în roluri precum profesoara de matematică Isoscel din „Liceenii”, dar în liceul în care ea a fost elevă, în Tecuci, județul Galați, marea actriță a fost uitată. Explicația este una tristă.

Tamara Buciuceanu-Botez a rămas nemuritoare în roluri precum profesoara de matematică Isoscel din „Liceenii”, dar în liceul în care ea a fost elevă, în Tecuci, județul Galați, marea actriță a fost uitată. Explicația este una tristă.

Actrița Tamara Buciuceanu Botez a fost elevă la Colegiul Național „Spiru Haret” din Tecuci, județul Galați. În perioada în care ea a ocupat o bancă acolo, perioadă ce trebuie să fi fost la începutul anilor 1940, această unitate de învățământ se numea altfel – Liceul de fete Tecuci, respectiv Liceul Teoretic de fete.

În acest liceu, însă, numele Tamara Buciuceanu-Botez este cunoscut de cei mai mulți elevi doar din „Liceenii” și alte producții în care a jucat marea actriță, fără să fie asociat cu instituția de învățământ.

De altfel, directorul adjunct al Colegiului Național „Spiru Haret” din Tecuci a explicat, pentru a1.ro, că „nu au putut să se mobilizeze până acum” pentru a o omagia pe Tamara Buciuceanu-Botez.

„Este destul de nedocumentată această perioadă. Nu a terminat la noi. A fost doar nu știu cât aici. Nu știm cât, nu am găsit un document”, a spus directorul adjunct al liceului la care a învățat Tamara Buciuceanu.

Dar nu e timpul pierdut. Nu? Directorul adjunct al liceului la care a învățat Tamara Buciuceanu-Botez a spus că au fost pornite cercetările referitoare la marea actriță și perioada petrecută de ea în această unitate școlară. Probabil că vor face unele activități, în viitor, ca să amintească de una dintre cele mai iubite actrițe din România!

Tamara Buciuceanu s-a născut la 10 august 1929, în Tighina. Ar fi ajuns la Tecuci alături de familia ei, întrucât tatăl ei ar fi fost jurist prin zonă. Deși a fost avocat de meserie, ba chiar decanul Baroului la Tighina, tatăl actriței a făcut şi Conservatorul, iar mama ei a terminat şi ea Conservatorul. Tatăl Tamarei a fost dirijorul corului Basarabiei, în care cântau 200 de persoane, iar mama sa era solistă.

După ce a trecut pe la Tecuci, între 1948-1951, Tamara Buciuceanu-Botez a frecventat Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii s-a transferat la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu. Și-a terminat studiile în 1952.

Tamara Buciuceanu-Botez a interpretat roluri în teatru dramatic, teatru de revistă, operetă, televiziune și film. Născută în 1929, în Tighina, Republica Moldova, supranumită „Doamna comediei româneşti”, Tamara Buciuceanu a realizat peste 1.500 de roluri memorabile, printre care se numără cel al Anetei Duduleanu din „Cuibul de viespi”, în regia lui Horea Popescu, Chirița din „Chirița în provincie”, în regia lui Alexandru Dabija, și Isoscel din „Liceenii”, în regia lui Nicolae Corjos.

Marea actriță a murit, marți, la Spitalul Elias din Capitală, la vârsta de 90 de ani. Tamara Buciuceanu-Botez fusese internată pe fondul unor probleme cardiace la începutul lunii, iar în ultimele zile starea sa de sănătate se agravase.

Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu, achitaţi; decizia nu este definitivă... Jandarm împușcat de către un coleg! Subofițerul a ajuns de urgență la spital...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x