Antena Căutare

Tradiții Sfânta Maria Mică: 8 septembrie 2021. Ce nu e bine să faci de Nașterea Maicii Domnului

Miercuri, 8 septembrie 2021, creștinii o prăznuiesc pe Sfânta Maria. Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, cum este cunoscută în popor, este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a luat start pe 1 septembrie. Iată ce tradiții și obiceiuri există de cea mai mare sărbătoare a toamnei.

colaj de imagini cu o batrana care se inchina si sfanta fecioara maria Galerie
Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, cum este cunoscută în popor, este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc | Shutterstock.com

Potrivit Protoevangheliei lui Iacov, Maria s-a născut din părinţii Ioachim şi Ana. Fecioara Maria a fost unicul lor copil, care a venit pe lume, după stăruitoare rugăciuni, când ei erau deja în vârstă.

Citește și: Felicitări foto și mesaje text de Sfânta Maria 2021. Urări cu ”La mulți ani” pentru cei dragi de 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului

Ioachim, tatăl Fecioarei Maria, se trăgea din seminţia lui Iuda, fiind urmaş al regelui David, iar Ana, mama sa, era fiica preotului Mathan din Betleem.

La vârsta de 3 ani, Maria a fost afierosită Templului din Ierusalim, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. Atunci, ea a părăsit aşezământul de pe lângă templu şi s-a întors în familie.

Citește și: Sfânta Maria Mare 2021: Tradiții și obiceiuri pe 15 august. Ce nu este bine să faci de Adormirea Maicii Domnului

A doua perioadă din viaţa Maicii Domnului, este legată de întruparea Mântuitorului şi cuprinde ca evenimente cu mare însemnătate: Buna Vestire, vizita de trei luni făcută Elisabetei, tăierea împrejur şi ducerea Pruncului la Templul din Ierusalim, închinarea magilor, fuga în Egipt, întoarcerea în Nazaret şi pelerinajul la Ierusalim, conform doxologia.

Sfânta Maria 2021: ce se dă de pomană pe 8 septembrie de Nașterea Maicii Domnului

De Nașterea Maicii Domnului, în biserici și mânăstiri se fac pelerinaje, iar credincioșii duc merindele pentru a fi sfințite. Fructele, pâinea și lumânările sunt duse dis-de-dimineață în lăcașele de rugăciune, acolo unde ascultă slujba și se închină la icoana Fecioarei Maria.

De Sfânta Maria Mică, creștinii împart struguri şi prune de sufletul morţilor. Bătrânii spun că acest obicei ajută la iertarea păcatelor celor trecuți la cele veșnice și, în plus, primesc și ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

Citește și: Naşterea Maicii Domnului, prima mare sărbătoare a anului bisericesc. Ce trebuie să faci astăzi, de Sfântă Maria Mică | Video

Sfânta Maria: Tradiții și obiceiuri pe 8 septembrie 2021

În credința populară, Nașterea Maicii Domnului este hotarul dintre vară și toamnă, momentul în care încep lucrurile agricole. De Sfânta Maria Mică, bărbații nu fac treabă prin gospodărie, iar femeilor le este interzis să coasă și să spele haine.

Despre ziua de dinaintea sărbătorii se spune că aduce ghinion celor care lucrează. Dacă fac treabă pe 7 septembrie 2021, bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea.

De asemenea, nu este bine să se gătească la foc în aceste zile pentru a ține departe bolile. În unele zone ale tării există credința conform căreia dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.

Citește și: Felicitări Sfânta Maria 2021. Mesaje pentru cei dragi

De asemenea, din strămoși se știe că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma Nașterii Maicii Domnului, deoarece acest lucru aduce ghinion şi boală.

Pe 8 septembrie 2021, plantele își pierd puterile tămăduitoare. Ba mai mult, din popor se spune că este ziua când vremea începe să se schimbe și devine capricioasă.

Rugăciuni puternice de Sfânta Maria Mică 2021

Pe 8 septembrie, rugăciunile celor care își doresc copiii sunt mai puternice. Astfel, femeile care nu pot avea copii se pot ruga pentru dezlegarea pântecelor pentru a primi pruncul dorit.

Deoarece Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, cele care urmează să devină mame se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.

Rugăciunea pe care mamele o pot spune de Nașterea Maicii Domnului:

Maica Sfântă Preacurată,
Vezi ce frumos dorm copiii?
Ei îmi sunt averea toată,
Pentru ei din greu mă zbucium,
Pentru ei trăiesc în lume.
Și îndur atât noianul
De dureri fără de nume!
I-am culcat, și-acum spre Tine vin,
Ca ei să nu mă vadă
Și te rog Măicuță Bună
Să cobori o blândă rază,
Raza bunătații Tale,
Pe frumoasele lor plete
Să nu aibă vise rele
Și nici pleoapele muiete.
Și mi-i fă în zori de ziuă,
Când or fi ca să se scoale,
Să-i văd blânzi, cuminți și veseli,
Îndreptând spre Tine pașii
Cum se-ndreaptă înspre Tine,
Colo-n cer, sus îngerașii.

Masca o să fie din nou obligatorie în aer liber, în anumite locuri. Care sunt zonele specifice anunțate de prefectul Cap... Felicitări Sfânta Maria 2021. Mesaje foto cu ”La mulți ani” pentru cei dragi de 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x