Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan. Ce nu se face pe 7 ianuarie 2023 la sărbătoarea de azi, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

În popor, sărbătoarea de azi, Sfântul Ion, este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. Pe 7 ianuarie 2023 există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții care încă sunt ținute în România.

colaj de imagini cu sfantul ioan botezatorul si oameni in biserica alaturi de lumanari aprinse la altar Galerie
În popor, sărbătoarea de azi, Sfântul Ion, este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. Pe 7 ianuarie 2023 există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții care încă sunt ținute în România. | Shutterstock.com

În fiecare an, pe 7 ianuarie este prăznuit soborul Sfântului Ioan Botezătorul de către creștini ortodoxi. În această zi există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Iată despre ce este vorba:

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan poartă numele acesta pentru că așa a dorit Dumnezeu, prin Arhanghelul Gavrill, care a vestit acest lucru. Nu este întâmplător, ci Ioan a fost ales pentru a descoperi mulțimilor pe Fiul lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care este numit Înaintemergător, pregătitor al căii Domnului.

Conform CreștinOrtodox.ro, Biblia spune că Sfântul Ioan Botezătorul a fost proroc încă din pântecele maicii lui. Potrivit Sfântei Scripturi, Ioan a săltat în pântecele mamei când Elisabeta s-a întâlnit cu Fecioara Maria, care îl purta pe Domnul Iisus Hristos.

Deși a săltat în pântece, Ioan afirmă că "nu-L știa pe Domnul" (Ioan 1, 31). Această mărturisire a lui Ioan este adevărată, căci el nu putea cunoaște din proprie experiență ca Cel purtat în pântecele Mariei este Fiul lui Dumnezeu.

Chiar dacă nu a scris nimic, el este numit proroc și pentru că a vestit Jertfa Domnului atunci când a mărturisit vederea Mielului lui Dumnezeu.

Citește și: Obiceiuri de urmat dimineața pentru a fi în formă pe tot parcursul zilei. Cum să îți menții corpul sănătos

Cine au fost părinții lui Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ion Botezătorul a venit pe lume în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, cu șase luni înainte de nașterea lui Iisus. Vestea că Elisabeta, descendentă a seminței lui Aaron, a fost adusă lui Zaharia de către Îngerul Gavril.

”El va fi pentru tine o pricină de bucurie și veselie, și mulți se vor bucura de nașterea lui. Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură amețitoare, și se va umplea de Duhul Sfînt încă din pîntecele maicii sale. El va întoarce pe mulți din fiii lui Israel la Domnul, Dumnezeul lor. Va merge înaintea lui Dumnezeu, în duhul și puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinților la copii, și pe cei neascultători la umblarea în înțelepciunea celor neprihăniți, ca să gătească Domnului un norod bine pregătit pentru El. (Lc1.14-17)”, i-a spus Îngerul Gavril.

Acesta slujea la templu când a fost anunțat și, pentru că nu a crezut cele vestite, a rămas mut până în momentul când fiul său a primit un nume. Zaharia nu a putut să creadă faptul că va avea un copil pentru că Elisabeta era stearpă și înaintată în vârstă.

În ziua a opta după ce Elisabeta a născut, vecinii și rudele o sfătuiau să-l numească Zaharia, după numele tatălui său, dar Elisabeta s-a opus și l-a numit Ioan.

Ei îi spun Elisabetei că nimeni dintre rubedeniile ei nu poartă acest nume și îl întreabă apoi și pe Zaharia, care scrie pe o tăbliță același lucru (numele pe care îl aflase de la Gavril). În clipa aceea, bărbatului i s-a deschis gura, i s-a dezlegat limba și a putut vorbi.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan. Ce nu se face pe 7 ianuarie 2023 la sărbătoarea de azi

Din bătrâni există mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții pentru ziua de 7 ianuarie 2023, când enoriașii prăznuiesc Soborul Sfântului Ioan Botezătorul.

Se știe despre Sfântul Ioan că este protectorul pruncilor, el se asigură ca bebelușii se nasc sănătoși, fără malformații sau diformi. În această zi, la sărbătoarea de 7 ianuarie, nu se bea vin roșu pentru că amintește de martiriul Sfântului Ioan. Mai mult, de Soborul Sfântului Ion trebuie să fie veselie în casă, altfel persoanele triste vor rămâne așa tot anul.

Pe la sate, unii oameni țin ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de la a deveni prada fiarelor sălbatice, potrivit Tradiții-superstiții.ro.

Tradiția mai spune spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Pe 7 ianuarie 2023, din bătrâni se zice că după Sfântul Ioan se botează gerul, adică gerul începe să nu-și mai facă simțită prezența.

Superstiții de Sfântul Ion, pe 7 ianuarie 2023. Ce nu se face la sărbătoarea de azi

De Sfântul Ion nu se stinge candela. Aceasta arde pentru bunăstare în familie. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Ba mai mult, nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Pe 7 ianuarie 2023, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.

Rugăciune de Sfântul Ioan, care se rostește pe 7 ianuarie 2023

În rândurile următoare veți regăsi o rugăciune pentru Sfântul Ioan, care a fost alcătuită de PS Macarie, conform Doxologia:

„Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.”

Care este originea numelor Ioan/Ion și Ioana

Ioan şi Ioana redau numele arhaic Johanan care este compus din particula „JO” – abreviere pentru „Jahve” (Ilie) şi verbul „hanan” – tradus prin a avea milă, a milui, a face o favoare.

Astfel, Ioan, Ioana se traduc prin „Dumnezeu a avut milă”. Iniţial, acest prenume a fost o fomulă de recompensă adusă divinităţii, în faţa minunii naşterii unui copil.

De asemenea, ambele nume, Ioan și Ioana, au avut un impact major asupra onomasticii creştine prin sfinţii care le-au purtat.

Când începe distribuirea pensiilor pentru luna ianuarie 2023. Poșta Română a făcut anunțul... Rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Bobotează. Te va ocroti tot anul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 16 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Dragomiroiu
Hello Chef sezonul 7, 16 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Dragomiroiu Sambata, 16.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY
Parteneri Nativii care își vor îmbunătății relațiile în această săptămână. Soarele intră în Berbec și aduce un nou început Nativii care își vor îmbunătății relațiile în această săptămână. Soarele intră în Berbec și aduce un... Catine.ro Thalía își surprinde fanii cu o nouă piesă, după “eșecul” melodiei realizate alături de artista Ángela Aguilar. Despre ce este vorba Thalía își surprinde fanii cu o nouă piesă, după “eșecul” melodiei realizate alături de artista Ángela... Happy Channel Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii Libertatea.ro Românii refuzați de o vânzătoare și puși să vină cu părinții la magazin, deși sunt adulți. "Probabil arătați ca niște ciudați". Ce voiau să cumpere Românii refuzați de o vânzătoare și puși să vină cu părinții la magazin, deși sunt adulți.... Ziare.com „Eu oameni săraci încă nu am văzut” Reacția miliardarului Ion Țiriac, când a fost întrebat despre averea lui: „Nu e macabru!” „Eu oameni săraci încă nu am văzut” Reacția miliardarului Ion Țiriac, când a fost întrebat despre... AntenaSport Iulia Vântur, adevărul despre relația cu Salman Kham, în urma unor imagini controversate apărute cu cei doi. Motivul pentru care artista și actorul nu apar împreună: „Nimeni nu mă ascultă...” Iulia Vântur, adevărul despre relația cu Salman Kham, în urma unor imagini controversate apărute cu cei doi.... Elle Știrile Antena Stars. Primele imagini cu Florin Salam, după ce a ieșit de la audieri. Ce a declarat manelistul / VIDEO Știrile Antena Stars. Primele imagini cu Florin Salam, după ce a ieșit de la audieri. Ce a declarat manelistul /... Spynews.ro Pescobar a înlocuit-o pe Larisa cu… Larisa! Ea este noua şefă de la Taverna Racilor! Pescobar a înlocuit-o pe Larisa cu… Larisa! Ea este noua şefă de la Taverna Racilor! BZI Rodica Popescu Bitănescu, la un pas de moarte! Ce a pățit marea doamnă a teatrului românesc Rodica Popescu Bitănescu, la un pas de moarte! Ce a pățit marea doamnă a teatrului românesc BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus Pastă de năut cu ardei copți. Rețeta unui altfel de hummus HelloTaste.ro Riscurile la care se expun șoferii care circulă cu parbrizul spart. Ce prevede legea din România Riscurile la care se expun șoferii care circulă cu parbrizul spart. Ce prevede legea din România Antena3.ro De ce au oamenii ochii de culori diferite. Un expert în genetică a dezvăluit procesul la care puțini se gândesc De ce au oamenii ochii de culori diferite. Un expert în genetică a dezvăluit procesul la care puțini se gândesc useit Horoscopul zilei de 20 martie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să aibă grijă de sufletul lor. Află ce se întâplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 20 martie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să aibă grijă de sufletul lor. Află ce se întâplă... Catine Colliers: În următorii doi ani sunt așteptate deschiderea a peste 20 de hoteluri importante în România Colliers: În următorii doi ani sunt așteptate deschiderea a peste 20 de hoteluri importante în România Wall-Street Horoscopul Dragostei Aprilie 2024: Explorăm toate cotloanele sufletului și ne conectăm la nivel emoțional cu cei din jur Horoscopul Dragostei Aprilie 2024: Explorăm toate cotloanele sufletului și ne conectăm la nivel emoțional cu cei... Kudika Cum scapi de urmele lăsate de pahar pe lemn. Trucul care îndepărtează reziduurile de apă dură Cum scapi de urmele lăsate de pahar pe lemn. Trucul care îndepărtează reziduurile de apă dură Playtech Condiția pe care trebuie să o îndeplinească Irinel Columbeanu ca să se căsătorească la azil Condiția pe care trebuie să o îndeplinească Irinel Columbeanu ca să se căsătorească la azil Redactia.ro ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire, dar şi ploi abundente ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă... Observator Semne ale dependenței de zahăr. Metode de gestionare Semne ale dependenței de zahăr. Metode de gestionare MediCOOL Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast Frigănele rulate cu șuncă și cașcaval. Rețeta preparată cu felii de pâine toast HelloTaste FOTO. Fiica lui Leonard Doroftei, imagini hot în costum de baie! Cum s-a afișat tânăra Vanessa Doroftei FOTO. Fiica lui Leonard Doroftei, imagini hot în costum de baie! Cum s-a afișat tânăra Vanessa Doroftei ProSport Care este cea mai bună carne pentru creier. Medicul Vlad Ciurea: ”Se potrivește exact cu structura cerebrală” Care este cea mai bună carne pentru creier. Medicul Vlad Ciurea: ”Se potrivește exact cu structura cerebrală” Gandul Simona Halep și-a luat un hotel superb, iar prețul de achiziție este amețitor. Interiorul clădirii te duce, însă, în Paradis Simona Halep și-a luat un hotel superb, iar prețul de achiziție este amețitor. Interiorul clădirii te duce,... CanCan Jocurile ar putea să îmbunătățească dispoziția unui copil, spun specialiștii. Cum poți să-l faci pe micuțul tău să fie vesel Jocurile ar putea să îmbunătățească dispoziția unui copil, spun specialiștii. Cum poți să-l faci pe... DeParinti Ben Affleck și Jennifer Lopez au avut probleme cu mașina. Cum au fost surprinși cei doi pe străzile din Los Angeles Ben Affleck și Jennifer Lopez au avut probleme cu mașina. Cum au fost surprinși cei doi pe străzile din Los Angeles ZUTV Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp Cum să îți încarci bateria ca să reziste mai mult. Așa poți folosi dispozitivele mai mult timp UseIT Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă Sütlaç, orez cu lapte în stil turcesc. Rețeta unui preparat cremos ca o budincă Hello Taste
Ultimele știri
x