Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri în ziua de Paște. Ce superstiții s-au păstrat din bătrâni

Din străbuni, de-a lungul timpului, există deja numeroase tradiții care se păstrează și astăzi, mai ales în zona rurală, în ziua de Paște.

Din străbuni, de-a lungul timpului, există deja numeroase tradiții care se păstrează și astăzi, mai ales în zona rurală, în ziua de Paște. | shutterstock

Unele superstiții, deși pot părea ciudate, au ca scop aducerea de prosperitate și îndeplinire a dorințelor.

În funcție de zonă, la noi în țară tradițiile și obiceiurile de Paște pot diferi, dar asta nu înseamnă că ele nu sunt păstrate cu sfințenie și date mai departe generațiilor care se nasc.

Superstiții în ziua de Paște

Noaptea de Înviere

Articolul continuă după reclamă

În noaptea de Înviere, când se trag clopotele la slujbă, se spune din bătrâni că este bine să ţii un fier între dinţi. Asta înseamnă că vei fi ferit de dureri de măsele tot anul.

De asemenea, în noaptea Învierii nu se doarme deloc pentru că așa ți se vor îndeplini dorințele. În această noapte sfântă cerul este deschis, iar rugăciunile tale vor ajunge cu ușurință la Dumezeu.

Citește și: Secrete din culisele filmului Iisus din Nazareth. Cerința bizară pe care a avut-o regizorul Franco Zeffirelli

Spălarea cu apă neîncepută

În dimineața de Paște toată familia trebuie să se spele pe față cu așa zisa apă neîncepută, în care se pune o monedă, un ou roșu și un mănunchi de urzici. În acest fel, cei care păstrează această datină vor avea parte de bogăție, acesta fiind simbolul monedei din apă. Oul roșu pus în apă simbolizează sănătatea. Astfel, se spunea că vei fi roșu în obraji precum oul. Urzicile simbolizează vitalitatea, energia și agerimea.

Cojile de ouă

Fetele nemăritate dintr-o gospodărie pot păstra cojile ouălelor înroșite pentru că se spune că astfel vor întâlni bărbatul cu care se vor căsători.

După degustarea ouălelor de Paște, cojile nu se aruncă, ci se îngroapă în pământ. Astfel, animalele din gospodărie vor fi ferite de deochi.

Trecerea pragului

În ziua de Paște, când se primesc musafiri, pragul casei trebuie trecut de un bărbat, iar apoi poate să-l urmeze femeia. Dacă nu se păstrează obiceiul, se spune că apare discordia în familie, dăinunind tot restul anului.

Citește și: Actorii care au pierdut rolul lui Iisus din Nazaret în fața lui Robert Powell. Mari nume au fost la un pas să fie protagoniștii

Obiceiuri în ziua de Paște

În această zi pâinea este înlocuită cu pască. Astfel, la toate mesele creștinii vor servi mâncarea cu pască, în loc de pâine.

Lumânarea care a ars în noaptea de Înviere, trebuie păstrată pe tot parcursul anului. În caz de vreme extremă, boală sau alte nenorociri, aceasta trebuie aprinsă, pentru a îndepărta toate necazurile.

În ziua de Paște se poartă îmbrăcăminte nouă, de culoare albă. Dacă în Săptămâna Mare s-au purtat veștminte negre, odată cu venirea Învierii, trebuie înlocuite cu cele albe, ca semn al renunțării la doliu, al reînvierii și revenirii la viață, precum a făcut-o Mântuitorul.

Mesaje de Paște 2021. Urări și felicitări cu ”Paște fericit” și ”Hristos a Înviat” pentru cei dragi... Restricțiile se relaxează în Capitală. Restaurantele și sălile de spectacole se deschid de luni. Ce măsuri trebuie respe...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x