Antena Căutare

ULTIMA ORĂ! Lumea artistică din România e în stare de șoc! A murit scriitorul Darie Novăceanu!

Scriitorul, poetul şi traducătorul Darie Novăceanu a murit la vârsta de 80 de ani, la Madrid, scrie EFE, citând surse apropiate scriitorului care a fost membru al Academiei Regale Spaniole şi laureat al Premiului Naţional de Traducere în 1982 pentru versiunea din română a operei "Luis de Gongora y Argole".

S-a născut la Crasna, în judeţul Gorj, pe 3 mai 1937. Darie Novaceanu a publicat mai mult de 70 de cărţi în Spania, mexic şi România, multe dintre ele fiind volume de poezie.

În 1993 a primit Premio de Poesía "Luis Rosales" pentru cartea "Estado del tiempo".

În România, i-a tradus pe Juan Ramón Jiménez, Antonio Machado, Federico García Lorca, Félix Grande, José Manuel Caballero Bonald, Jaime Gil de Biedma, Carlos Barralt şi José Ángel Valente, dintre poeţii spanioli, precum şi pe scriitorii latino-americani Jorge Luis Borges, Ernesto Sábato, Gabriel García Márquez, Octavio Paz, José Lezama Lima, Hugo Gutiérrez Vega, José Emilio Pacheco şi Heberto Padilla.

După căderea regimului lui Nicolae Ceauşescu, Novăceanu a fost desemnat ambasador extraordinar şi plenipotenţial al ţării sale în Spania (1991-1997) şi, în timpul acelor ani, a avut o activitate intensă în promovarea valorilor culturale ale României.

În primele zile ale Revoluţiei din decembrie 1989, a fost numit director al ziarului Adevărul şi a rămas la conducere până în 1991.

S-a stabilit la Madrid, unde şi-a continuat munca. Potrivit presei spaniole, ceremonia funerară era programată joi dimineaţă la San Isidro.

Părintele Visarion Alexa, despre Săptămâna Patimilor. Cum să ținem corect postul până în ziua de Paște... Care a fost cauza accidentului de la Viișoara! Anchetatorii au prezentat primele informații...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x