Vortexul polar, aşa numita circulaţie a atmosferei care păstrează aerul rece din emisfera nordică în zona arctică, se îndreaptă către Eurasia, potrivit cercetătorilor care au analizat stratosfera
Datele culese cu ajutorul sateliţilor arată, spun oamenii de ştiinţă, că în ultimii 30 de ani vortexul a slăbit în intensitate. Asta nu înseamnă, însă, şi că temperaturile pe care le aduce cu el nu vor mai fi atât de scăzute; dimpotrivă, experţii spun că există şanse mai mari ca vortexul să se "rupă" şi să se extindă. Concret, valurile de aer rece aflate în general la latitudini înalte ar putea avansa către sud, ceea ce ar duce, potrivit experţilor, la prelungirea iernilor din SUA şi Europa până la sfârşitul lui martie - începutul lui aprilie.
Există, de asemenea, date potrivit cărora schimbarea cursului vortexului polar ar putea avea o strânsă legătură cu topirea gheţii din regiunile arctice. Concret, încălzirea globală care a dus la topirea gheţurilor arctice a produs un efect de domino care se întinde până la latitudini din zona temperată, inclusiv în România.
Cum va fi afectată România
România se va afla în următoarea perioadă la punctul de întâlnire a două fenomene climatice. Pe de o parte avem, din zona sudică a Europei, ciclonii mediteraneeni ce vor aduce precipitaţii abundente, iar pe de altă parte influenţele maselor de aer rece care vin dinspre nord-est, fie din zona Cercului Polar, fie din zona Siberiei. Efectele "ciocnirii" celor două se vor produce în partea de sud-est a Europei, România urmând să fie şi ea afectată.
În luna decembrie şi prima jumătate a lunii ianuarie vor fi precipitaţii abundente atât sub formă de ploaie, predominant în sud şi sud-vest, unde temperaturile tind să fie mai ridicate, cât şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare, mai ales în nord şi nord-est. Temperaturile vor fi şi ele scăzute, deoarece vortexul polar nu mai are puterea de a forma o barieră în calea aerului îngheţat, care a coborî până spre zona ţării noastre în următoarele lunii.
Practic, vom avea, cel mai probabil, o iarnă aspră, cu temperaturi sub limita gerului, cu viscol violent şi nămeţi.