- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În această iarnă, în marile oraşe gazul rămâne combustibilul principal de preparare a agentului termic, iar preţul lui creşte încontinuu. Iată cât ne va costa căldura în regim centralizat şi care sunt cele mai fiabile sisteme de încălzire.
Preţul gazului a crescut, în medie, cu 6% la 1 octombrie, iar asta se vede deja în preţul energiei termice furnizate populaţiei. Cele mai multe societăţi de termoficare din ţară au anunţat primăriile că nu mai fac faţă costurilor tot mai ridicate de producere a agentului termic. Sub ameninţarea falimentului, regiile şi companiile de distribuţie au cerut autorităţilor mai mulţi bani pentru încălzirea populaţiei. La Timişoara, spre exemplu, compania de termoficare Colterm are facturi neachitate către principalul furnizor de gaze naturale încă din iarna trecută.
Pentru a se menţine pe linia de plutire, compania a cerut majorarea tarifului energiei termice facturate populaţiei, însă Municipalitatea nu ştie dacă poate susţine financiar această creştere. În prezent, timişorenii plătesc 242 lei/Gcal, însă costul real de producţie a agentului termic este 376,26 lei/Gcal. Şi e loc destul pentru majorare, fiindcă preţul gazului nu staţionează.
La Sfântu Gheorghe, căldura costă mai mult în această iarnă, societatea Urban Locato anunţând un tarif de 308,41 lei/Gcal. În creştere de la 298,4 lei. Costul real al producerii agentului termic este de 371,8 lei/Gcal. În Capitală, energia termică facturată pentru populaţie costă cu 32,88% mai mult, însă majorarea va fi suportată din bugetul Primăriei generale, sub formă de subvenţie.
Chiar dacă marile oraşe şi-au propus să investească masiv în construirea unor centrale termice performante şi în schimbarea conductelor învechite, doar două municipii se pot lăuda cu rezultate substanţiale în ceea ce priveşte creşterea calităţii serviciului de încălzire. La Oradea, societatea de termoficare a reuşit să reabiliteze reţelele de încălzire şi cazanele, dar şi să modernizeze şi să automatizeze punctele termice.
În prezent, orădenii plătesc 240 de lei/Gcal, iar diferenţa de tarif până la preţul local al energiei termice (294,72 lei) e suportată din bugetul primăriei. Datorită celor 104 milioane de euro investite în ultimii patru ani, costul căldurii a scăzut în Oradea cu aproape 4 lei/Gcal. La Iaşi, serviciul de încălzire a fost atribuit în 2012 companiei Veolia Energie.
Din acel an, municipiul Iaşi s-a concentrat pe atragerea de fonduri europene, cu ajutorul cărora s-a reuşit modernizarea centralelor de producţie a energiei termice. Reţelele principale de termoficare au fost înlocuite din cauza vechimii, ceea ce a dus la eliminarea pierderilor. Azi, ieşenii plătesc 245,39 lei/Gcal (tarif stabilit în martie 2017), în scădere de la 256,88 lei/Gcal.
Românii fug tot mai mult de sistemul centralizat de încălzire, din cauza vechimii reţelelor şi a calităţii scăzute a serviciilor. În replică, autorităţile centrale pregătesc modificarea legii energiei, în sensul interzicerii debranşărilor. Justificarea lor e că sistemul centralizat rămâne cel mai bun mod de încălzire.
Strategia energetică a României pentru perioada 2016-2030 prevede, printre altele, investiţii mari în modernizarea tuturor sistemelor centralizate de încălzire din ţară. Acest lucru se va face prin înlocuirea actualelor centrale termice cu unele în cogenerare de înaltă eficienţă şi cu modernizarea reţelelor. Statul îşi propune să aibă în 2030 cel puţin 1,25 milioane de apartamente din ţară racordate la sisteme centralizate.
Cei care optează pentru centrală de apartament trebuie să ştie că cea mai eficientă este centrala termică în condensare, care consumă cu 30-35% mai puţin gaz. Costurile de achiziţie şi instalare sunt mai mari, însă acestea vor fi recuperate rapid ca urmare a eficienţei sporite.
Intră pe Lajumate.ro și vezi cele mai noi oferte cu centrale, sobe și șeminee scoase la vânzare la prețuri accesibile pentru toate buzunarele.
Marcajele controversate de la Pasajul Jiul din Timișoara. Șoferii au impresia că joacă șotronul: "Un muncitor pe co... Sărbătoare mare pentru toți creștinii ortodocși! La mulți ani de ziua numelui! Ce nu e bine să faci azi!...