OMS a precizat într-un comunicat că a fost informată oficial de autorităţile sanitare din Thailanda despre acest prim caz.
''Ţinând cont de evoluţia situaţiei, directorul general al OMS, doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, urmează să discute cu membrii Comitetului de urgenţă şi ar putea convoca o reuniune a acestui comitet în scurt timp'', a adăugat OMS.
Femeia infectată se întorsese din oraşul chinez Wuhan, locul în care a fost semnalat noul virus şi a fost identificată de autorităţile thailandeze la 8 ianuarie.
Iniţial, a fost stabilit diagnosticul clinic de pneumonie uşoară, apoi ''testele de laborator au confirmat că noul coronavirus este cauza'', a detaliat pentru AFP un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.
Femeia, care a fost internată imediat, este în proces de recuperare.
Până în prezent în China, dintre cei 41 de pacienţi diagnosticaţi cu acest nou tip de coronavirus în Wuhan (cu 11 milioane de locuitori), un bărbat în vârstă de 61 de ani a murit, potrivit celui mai recent raport oficial.
Potrivit primelor indicii, epidemia ar fi asociată cu o piaţă de peşte din Wuhan, care a fost închisă la 1 ianuarie din cauza acestui focar.
Nu a fos
t stabilită nicio dovadă clară privind transmiterea de la om la om şi niciun membru al personalului sanitar nu a fost infectat cu acest virus, a subliniat OMS, care nu s-a arătat surprinsă de cazul semnalat în Thailanda. ''Posibilitatea identificării cazurilor în alte ţări nu era neaşteptată şi întăreşte motivul pentru care OMS solicită o supraveghere activă şi o pregătire continuă în alte ţări", a notat organizaţia.
"Secvenţierea genetică" a virusului pe care China a distribuit-o la data de 12 ianuarie "permite mai multor state să diagnosticheze rapid pacienţii", a subliniat OMS.
Totodată, OMS consideră că este esenţial ca investigaţiile să continue în China pentru a identifica sursa acestui focar şi a oricăror rezervoare animaliere sau gazde intermediare.
Familia coronavirusurilor include un număr mare de virusuri care pot provoca cel mai adesea forme uşoare de boală la om, însă unele dintre ele, precum SARS, sau MERS (sindrom respirator din Orientul Mijlociu) au condus la epidemii grave.