Antena Căutare

Zile Libere 2019. Câte libere vor avea românii de Rusalii

Zile Libere 2019. Câte libere vor avea românii de Rusalii. Află din articolul a1.ro, de câte libere se vor bucura românii de Rusalii 2019

Zile Libere 2019. Câte libere vor avea românii de Rusalii. Află din articolul a1.ro, de câte libere se vor bucura românii de Rusalii 2019

Prin intermediul Codului Muncii se acordă angajaților din țara noastră zile libere. În cursul anului 2019 sunt nu mai puțin de 15 zile libere stabilite prin lege. Din nefericire, nu toate zilele de sărbătoare legală pică în timpul săptămânii. Prin urmare, salariații cu program normal de lucru, de luni până vineri, se vor bucura de mai puțin de 15 zile libere în plus față de zilele de concediu.

Începând de anul trecut, salariații din România se bucură de o zi liberă și în Vinerea Mare. Aceasta este ultima zi de vineri înainte de sărbătoarea Paștelui. În acest context, salariații din țara noastră pot beneficia de 15 zile libere legale începând cu anul 2018.

Cu toate acestea, ținând cont că prima zi de Paște și prima zi de Rusalii pică mereu duminica, iar alte trei zile nelucrătoare pică, de asemenea, în weekend, numărul total al zilelor libere ce pică în timpul săptămânii va fi de 10 în anul 2019.

Salariații de alte religii decât cele creștine vor beneficia anual de alte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase.

Legislația în vigoare ne arată că angajatorii sunt obligați să dea liber salariaților în zilele de sărbătoare legală. Din păcate, există și categorii de salariați care sunt nevoiți să lucreze în aceste zile. În principal, este vorba de angajații din unitățile sanitare și care lucrează în alimentație publică, dar și de locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

Dacă salariații din aceste medii lucrează în zile de sărbătoare legală, angajatorii sunt obligați să le acorde acestora compensații. Prin urmare, pentru munca depusă în zilele libere, salariații au dreptul la zile liber în următoarele 30 de zile. Dacă nu se poate acorda liber, salariații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Iată cum arată calendarul complet al zilelor libere legale din 2019:

1 și 2 ianuarie (Anul Nou) - marți și miercuri;

24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) - joi;

26 aprilie (Vinerea Mare) - vineri;

28 și 29 aprilie (prima și a doua zi de Paște) - duminică și luni;

1 mai (Ziua Muncii) - miercuri;

1 iunie (Ziua Copilului) - sâmbătă;

16 și 17 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) - duminică și luni;

15 august (Adormirea Maicii Domnului) - joi;

30 noiembrie (Sfântul Andrei) - sâmbătă;

1 decembrie (Ziua Națională a României) - duminică;

25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) - miercuri și joi.

Rusalii 2019

Rusaliile, Cincizecimea sau Pogorârarea Sfântului Duh, una dintre cele mai vechi sărbători creștine, sunt prăznuite la 50 de zile de la Înălțarea Domnului, când Duhul Sfânt s-a coborât la apostoli, fiind cunoscută și ca ziua întemeierii Bisericii, când s-au convertit la crestinism 3.000 de oameni.

Sărbatoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinților apostoli. Această mare sărbătoare va fi sărbătorită anul acesta de toți creștinii pe 16 și 17 iunie.

Citește și:

-Când sunt Rusaliile 2019 și câte zile libere vom avea legal

-Zile libere 2019. Mai multe zile nelucrătoare în acest an: Următoarea minivacanţă ar putea avea șapte zile

Sursă foto: pexels.com

Evaluare Națională 2019 clasa a II-a. Când sunt anunțate rezultatele... Autoritățile, în alertă! O cutie cu urme de sânge, găsită în apropierea unei benzinării din Braşov...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x