Antena Căutare

Schimbări drastice anunțate de Guvern! În ce condiții vor avea zilierii contract de muncă! Nimic nu va mai fi la fel

Persoanele care au nevoie de ajutor și care aplează la serviciile oamenilor care prestează muncă necalificată ar putea fi nevoiți să le facă contract de muncă, potrivit unui proiect legislativ ce a fost pus în dezbatere publică de Ministrul Finanțelor Publice. 

Persoanele care au nevoie de ajutor și care aplează la serviciile oamenilor care prestează muncă necalificată ar putea fi nevoiți să le facă contract de muncă, potrivit unui proiect legislativ ce a fost pus în dezbatere publică de Ministrul Finanțelor Publice.

Astfel, potrivit proiectului legislativ, un beneficiar “nu poate utiliza o persoana mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu în activitățile de tip zilier”.

Totuși, dacă lucrarea pentru care este folosită o persoană ce prestează muncă necalificată depășește termenul de 25 de zile calendaristice, beneficiarul mai poate utiliza zilierul doar pe bază de contract. În actuala legislație privind zilierii nu există o asemenea limitare a perioadei în care poate fi folosită munca acestora.

Propunerea legislativă stabilește și tipul contractului de muncă pe care va trebui să-l încheie beneficiarul cu zilierul care lucrează pentru el mai mult de 25 de zile calendaristice, și anume acesta va utiliza zilierul pe baza unui contract de muncă pe perioadă determinată.

Totodată, documentul stabillește și numărul de zile dintr-un an pe care le poate lucra o persoană în regim zilier. Concret, acesta impune o limită de 120 de zile pe an calendaristic în care un zilier poate presta diverse activități, indiferent de numărul beneficiarilor, potrivit avocatnet.ro.

În prezent, legislația stabilește doar perioada în care o persoană poate presta muncă necalificată pentru același beneficiar. Mai exact, această limită e stabilită la 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Excepție de la această regulă fac zilierii “care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate, precum și în domeniul viticol”. Potrivit legislației în vigoare, aceștia pot lucra pentru același beneficiar până la 180 de zile pe an.

Pentru a se aplica, însă, inițiativa legislativă are nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial.

Masa de Crăciun. Rețetă mămăligă de cartofi ca în Bucovina... Scenariu sumbru lansat în urmă cu puțin timp! Pilonul II de pensii va dispărea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x