Antena Căutare

Ziua Mondială a Fotografiei 19 august 2018. Istoria fotografiei în România

Ziua Mondială a Fotografiei 19 august 2018. Istoria fotografiei în România. Carol Pop de Szathmary este considerat părintele fotografiei din România

Galerie
Istoria fotografiei în România | gazetadecluj.ro

Pe 19 august 2018, se sărbătorește Ziua mondială a fotografiei la nivel mondial. Fotografii de pretutindeni cinstesc invenția fotografiei, împărtășindu-și poveștile, ideile și ajutându-i pe începători. În istoria țării noastre, fotografii români au ajuns la standarde înalte.

Cel mai prețios fotograf român

Părintele fotografiei din România este considerat Carol Pop de Szathmary. În timpul său, România se constituia din Principatele Unite, Vechiul Regat și Țările Române. Carol Pop de Szathmary a fost unul dintre primii etnografi ai locului. Fotografiile pe sticlă realizate de acesta reprezintă efortul său neprețuit pentru a îmbogăți tezaurul românesc.

El a studiat la Paris unde a învățat tehnici inedite și a pus în valoare talentul său. Apoi a călătorit la Budapesta și Viena unde, din nou, și-a lărgitul orizontul cunoașterii. Munca sa a fost apreciată și încă este datorită efortului său neîncetat, a seriozității și dedicării sale. Tot el a fost și primul fotograf de război, imortalizândconflictul ruso-otoman din Crimeea.

Articolul continuă după reclamă

Carol Pop de Szathmary a fost pictorul domnilor pământeni în țara românească. Mai mult decât atât, el i-a fotografiat pe regele Carol I al României și pe Alexandru Ioan Cuza.

Alți fotografi din istoria țării

Pe lângă remarcabilul Szathmary, țara noastră a avut și alți fotografi de seamă care au surprins istoria noastră, cum ar fi A. E. Reiser și Franz Duschek. Ei împreună cu Szathmary erau cunoscuți ca având un success real. Cu toate acestea, cel mai bun fotograf român a făcut parte din următoarea generație, demonstrând progresul și evoluția technologiei.

Franz Mandy a dovedit că a fost cel mai bun, debutând ca fotograf de război în Războiul de independență. Tot el a imortalizat “Intrarea Armatei Române în București - octombrie 1877”. Astfel, el a devenit “fotograf al Curtei Domnesci”,“fotograf al M.S.A. Doamnei”și chiar fotograf particular al Reginei Elisabeta.

Fotografia în “culori”a fost introdusă de Ioan Spirescu. Fotografia monocromă era diferită de cele obișnuite datorită nuanțelor albăstrui, roșiatice și verzui. Fotografiile premiate la Paris care surprind Bucureștiul împodobit pentru vizita împăratului Franz Josef în România au fost realizate cu ajutorul lui Gustav Waber, Franz Duschek-fiul și Ioan Spirescu.

În timpul lui Iosif Berman, alt fotograf de excepție, lumea fotografiei evoluează. Deși se lucra în continuare pe plăci fotografice, își fac apariția filmul îngust și camerele foto portabile. Astfel ia naștere un nou tip de fotografie, și anume instantaneul. Datorită lui Iosif Berman a luat ființă cronica ilustrată a domniei regelui Carol al II-lea.

De la Nicolae Ionescu au rămas în istoria țării sute de fotografii din viața cotidiană a Capitalei. Spre deosebire de munca lui Berman, Ionescu a reușit să capteze instantanee cu diverse scene din centrul Bucureștiului. Berman, pe de altă parte, a pus mai mult accentul pe viața de la periferie.

Toți acești mari fotografi români au surprins cadre și personalități mari, care au intrat în istorie. Fotografiile cu Bucureștiul de altă dată tot lor le datorăm. Mai mult decât atât, majoritatea fotografilor de război care redau viața de pe front fără perdea au fost realizată de unii dintre cel mai buni fotografi români pe vremea când tehnologia nu se ridica la standardele de astăzi.

Sursă foto: gazetadecluj.ro, ziardecluj.ro

Urmărire ca-n filme pe străzile din Iași! Ce s-a întâmplat cu un șofer care a fugit de polițiști! Autoritățile sunt în a... Ziua Mondială a Fotografiei 19 august 2018. Top 6 fotografii de botez...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x