Antena Căutare

Ziua Regalității 2019. Programul sărbătorii de 10 mai: garden party la Familia Regală

Ziua Regalității 2019. Programul Sărbătorii de 10 mai. Garden Party Familia Regală. Află din articolul a1.ro, care este programul Familiei Regale a României cu ocazia sărbătorii de 10 mai, Ziua Regalităţii. La Palatul Elisabeta pe 10 mai 2019, MS Margareta va fi gazda unui eveniment special

Ziua Regalității 2019. Programul sărbătorii de 10 mai: garden party la Familia Regală Galerie
Ziua Regalitatii- Ziua Regelui

Ziua Regalității 2019. Programul Sărbătorii de 10 mai. Garden Party Familia Regală. Află din articolul a1.ro, care este programul Familiei Regale a României cu ocazia sărbătorii de 10 mai, Ziua Regalităţii. La Palatul Elisabeta pe 10 mai 2019, MS Margareta va fi gazda unui eveniment special

Pe 10 mai sărbătorim trei momente importante din istoriografia României și anume începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. În 2015 pe 10 aprilie, printr-o decizie a Camerei Deputaților, ziua de 10 mai a devenit și zi de sărbătoare națională.

Ziua de 10 mai a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniştilor la putere. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai. Astăzi, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală.

Ziua Regalității: 10 mai

Semnificația de bază a zilei de 10 mai este strâns legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în anul 1866 în România. La sfârșitul lui aprilie 1866, principele Carol pornește spre România cu acordul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I.

Principele Carol părăsește castelul de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în Bucureşti. Astfel, a început domnia sa de 48 de ani, fiind cea mai lungă din istorie.

Ziua Regalității: Obținerea independenței României faţă de Imperiul Otoman

În timpul domniei lui Carol, unul din cele mai importante momente a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş. La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman.

Senatul României votează proclamația de independență faţă de Imperiul Otoman la data de 10 mai 1877. Războiul de Independenţă, sau Războiul ruso-turc din perioada 1877-1878, a beneficiat de o contribuţia decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol.

Ziua Regalității: încoronarea Principelui Carol

proclamarea Independenţei la 10 mai 1877 este argumentul principal pentru care unii istorici susţin că şi astăzi Ziua Naţională a României ar trebui să fie pe 10 Mai. Alţi istorici sunt mai puţin categorici, dar atrag atenţia că ziua de 10 Mai trebuie marcată ca una dintre cele mai faste din istoria naţională.

Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României la 10 mai 1881. Ziua de 10 mai este sărbătorită ca zi națională de toți românii care luau parte la celebra bătaie de flori de la şosea. Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a regelui Mihai din 1947.

Programul sărbătorii de 10 mai

Vineri, 10 mai 2019

Depunere de flori și spectacol militar la Statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal. Vor fi prezenți MS Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena și E.S. dl. Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria. Va fi susținut un concert de muzică de fanfară și va fi executată o demonstrație de măiestrie a mânuirii armei.

Garden Party la Palatul Elisabeta

La ora 17:00, Palatul Elisabeta va găzdui sărbătoarea populară la care sunt așteptați mii de invitați din toate județele țării și din Republica Moldova. Printre invitați se vor număra reprezentanți ai comunităților rurale și urbane, demnitari ai statului român, autorități locale, personalități ale societății civile, ale mediului economic, profesori și elevi, reprezentanți ai Armatei României, ai Bisericii și membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București. Accesul presei este liber.

Gala Societății de Cultură Macedo-Română în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I

La ora 18:30, Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I va găzdui Gala Societății de Cultură Macedo-Română. Cu ceastă ocazie, va avea loc prezentarea “Albumului Macedo-Român 1880”. La acest eveniment vor fi prezenți ASR Principesa Elena și E.S. dl. Alexander Philips Nixon.

Citește și:

-10 MAI, ZIUA REGALITĂȚII! Imagini inedite cu Regele Mihai, la defilările din 1928 până în 1946. Amintirile unui copil: „Îl sculam pe tata cu noaptea în cap, tot îndemnându-l să mergem mai devreme ca să apucăm loc!”

-Primul 10 mai fără ultimul suveran al românilor! Ziua Regalităţii, la Palatul Elisabeta. Mesajul emoţionant al Majestăţii Sale Margareta: 'Fără Regele Mihai, dar trebuie să mergem înainte'

Sursă foto: historia.ro

Cutremur după cutremur în România, vineri dimineață! Ce magnitudine au avut seismele... Condițiile în care femeile pot ieși la pensie se schimbă! Modificările intră în vigoare sâmbătă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x