10 mai, Ziua Regalității. 3 evenimente fără de care România modernă nu ar fi existat

10 mai reprezintă, alături de data de 1 decembrie, una dintre cele mai importante zile din istoria României. Acest lucru este datorat celor 3 evenimente ce au marcat istoria țării noastre.

Regele Carol I

http://www.familiaregala.ro/

10 mai înseamnă pentru români Ziua Regalității. În istorie, 10 mai este una dintre cele mai importante date. Trei evenimente au marcat istoria României la 10 mai: sosirea lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România, declararea Independenței față de Imperiul Otoman și Încoronarea Principelui Carol. 10 mai înseamnă pentru români Ziua Regalității.

10 mai a fost între anii 1866-1947 drept Ziua Națională a României. Trei evenimente importante sunt legate de această zi, fără de care România modernă nu ar fi existat.

10 mai 1866 - Carol Hohenzollern Sigmaringen sosește în România

Primul eveniment important al zilei de 10 mai, în ordine cronologică, este sosirea în țară a celui ce avea să devină primul rege al României, Principele Carol Hohenzollern Sigmaringen. După ce a primit acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea și pe cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, Principele Carol părăsește Castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf și se îndreaptă către România la sfârșitul lunii aprilie.

Acesta traversează Elveția și Austria, iar pe 8 mai ajunge cu un vapor la Turnu Severin pentru ca 2 zile mai târziu, pe 10 mai 1886, să intre în București. Astfel a început domnia de 48 de ani, cea mai lungă perioadă din istoria statelor românești. În același timp 10 mai intră în conștiința românilor ca Ziua Națională și Ziua Dinastiei.

10 mai 1877, Independenţa României faţă de Imperiul Otoman

Al doilea eveniment important asociat cu ziua de 10 mai și unul din cele mai importante din domnia lui Carol a fost proclamarea Independenței României față de Imperiul Otoman. La 10 mai 1877 Senatul României a votat Proclamația de Independență, act ce i-a adus un mare prestigiu domnitorului(la acea vreme) Carol. Independeța absolută a României față de Imperiul otoman a fost recunoscută oficial în cadrul Congresului de la Berlin din 1878.

Încă există controverse legate de data reală a proclamării independenței, deoarece, în perioada comunistă, oamenii erau învățați că data reală estea cea de 9 mai. De altfel, istoricul Manuel Stănescu afirmă că:

„În realitate, la 10 mai, guvernul, membrii corpurilor legiuitoare, mitropolitul Moldovei, preşedintele Curţii de Casaţie, preşedintele Curţii de Conturi, reprezentanţii altor autorităţi şi delegaţii ale locuitorilor din Argeş şi Buzău au mers la Palat,felicitându-l pe Carol pentru a 11-a aniversare a urcării sale pe tron şi aclamându-l în noua calitate de suveran independent. Domnitorul a proclamat solemn independenţa. Acestea sunt faptele, care nu lasă loc de interpretări”.

10 mai 1881- Încoronarea Principelui Carol

Al treile eveniment de o mare importanță pentru istoria României avut loc în data de 10 mai este reprezentat de Încoronarea Principelui Carol ca Rege al României.

Acest lucru a fost posibil deaorece la 10 mai 1881, Parlamentul a votat transformarea țării din Principat în Regat, Carol I devenind astfel primul Rege al României.

Citește și
alec baldwin sta pe un scaun si are un microfon
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
Prima declarație a lui Alec Baldwin după ce a împușcat accidental doi colegi. Ce spune despre tragedia de la filmări
audrey-kevin-colaj
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
O tânără de 19 ani s-a căsătorit cu un bărbat cu 42 de ani mai în vârstă. Cum au reacționat părinții fetei
colaj de imagini cu alec baldwin si halyna hutchins
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Cine a fost Halyna Hutchins, femeia ucisă accidental de Alec Baldwin pe platourile de filmare ale producției ”Rust”
Mai multe articole

Ca zi naţională, 10 Mai era sărbătorită de toţi românii, care luau parte la celebra bătaie de flori de la şosea. Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a regelui Mihai din 1947.

În fiecare an în România este marcată, la 10 mai, Ziua Regalităţii, legiferată de Camera Deputaţilor, în aprilie 2015, drept sărbătoare naţională.

sursa info: adevărul.ro

Parteneri
Diferența dintre un hotel și un motel. Tot ce trebuie să știi înainte să-ți faci o rezervare
Fie că îți dorești să stai la un hotel din centrul orașului sau la un resort plin de facilități, este foarte important să alegi cea mai bună opțiune pentru a avea parte de o vacanță de neuitat. Multe persoane încă nu știu diferența reală dintre un hotel și un motel.
Catine.ro
Ultimele știri