Căutare Live

10 mai, Ziua Regalității. 3 evenimente fără de care România modernă nu ar fi existat

10 mai reprezintă, alături de data de 1 decembrie, una dintre cele mai importante zile din istoria României. Acest lucru este datorat celor 3 evenimente ce au marcat istoria țării noastre.

Regele Carol I

http://www.familiaregala.ro/

10 mai înseamnă pentru români Ziua Regalității. În istorie, 10 mai este una dintre cele mai importante date. Trei evenimente au marcat istoria României la 10 mai: sosirea lui Carol Hohenzollern Sigmaringen în România, declararea Independenței față de Imperiul Otoman și Încoronarea Principelui Carol. 10 mai înseamnă pentru români Ziua Regalității.

10 mai a fost între anii 1866-1947 drept Ziua Națională a României. Trei evenimente importante sunt legate de această zi, fără de care România modernă nu ar fi existat.

10 mai 1866 - Carol Hohenzollern Sigmaringen sosește în România

Primul eveniment important al zilei de 10 mai, în ordine cronologică, este sosirea în țară a celui ce avea să devină primul rege al României, Principele Carol Hohenzollern Sigmaringen. După ce a primit acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea și pe cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, Principele Carol părăsește Castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf și se îndreaptă către România la sfârșitul lunii aprilie.

Acesta traversează Elveția și Austria, iar pe 8 mai ajunge cu un vapor la Turnu Severin pentru ca 2 zile mai târziu, pe 10 mai 1886, să intre în București. Astfel a început domnia de 48 de ani, cea mai lungă perioadă din istoria statelor românești. În același timp 10 mai intră în conștiința românilor ca Ziua Națională și Ziua Dinastiei.

10 mai 1877, Independenţa României faţă de Imperiul Otoman

Al doilea eveniment important asociat cu ziua de 10 mai și unul din cele mai importante din domnia lui Carol a fost proclamarea Independenței României față de Imperiul Otoman. La 10 mai 1877 Senatul României a votat Proclamația de Independență, act ce i-a adus un mare prestigiu domnitorului(la acea vreme) Carol. Independeța absolută a României față de Imperiul otoman a fost recunoscută oficial în cadrul Congresului de la Berlin din 1878.

Încă există controverse legate de data reală a proclamării independenței, deoarece, în perioada comunistă, oamenii erau învățați că data reală estea cea de 9 mai. De altfel, istoricul Manuel Stănescu afirmă că:

„În realitate, la 10 mai, guvernul, membrii corpurilor legiuitoare, mitropolitul Moldovei, preşedintele Curţii de Casaţie, preşedintele Curţii de Conturi, reprezentanţii altor autorităţi şi delegaţii ale locuitorilor din Argeş şi Buzău au mers la Palat,felicitându-l pe Carol pentru a 11-a aniversare a urcării sale pe tron şi aclamându-l în noua calitate de suveran independent. Domnitorul a proclamat solemn independenţa. Acestea sunt faptele, care nu lasă loc de interpretări”.

10 mai 1881- Încoronarea Principelui Carol

Al treile eveniment de o mare importanță pentru istoria României avut loc în data de 10 mai este reprezentat de Încoronarea Principelui Carol ca Rege al României.

Acest lucru a fost posibil deaorece la 10 mai 1881, Parlamentul a votat transformarea țării din Principat în Regat, Carol I devenind astfel primul Rege al României.

Citește și
colaj de imagini cu icoane cu sfantul andrei si un scris pe mijloc
Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi
Sfântul Andrei 2021: 30 noiembrie. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru sărbătoarea de azi
Nicole Cherry a publicat o imagine emoționantă cu ea și fiica ei, la scurt timp după ce a născut. Ce mesaj a transmis artista
Nicole Cherry a publicat o imagine emoționantă cu ea și fiica ei, la scurt timp după ce a născut. Ce mesaj a transmis artista
Nicole Cherry a publicat o imagine emoționantă cu ea și fiica ei, la scurt timp după ce a născut. Ce mesaj a transmis artista
elwira, mihai petre, cuza si emi la finala asia express sezon 4
Ce a scris Cuza pe internet după ce el și Emi nu au reușit să câștige Finala Asia Express sezon 4
Ce a scris Cuza pe internet după ce el și Emi nu au reușit să câștige Finala Asia Express sezon 4
Mai multe articole

Ca zi naţională, 10 Mai era sărbătorită de toţi românii, care luau parte la celebra bătaie de flori de la şosea. Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a regelui Mihai din 1947.

În fiecare an în România este marcată, la 10 mai, Ziua Regalităţii, legiferată de Camera Deputaţilor, în aprilie 2015, drept sărbătoare naţională.

sursa info: adevărul.ro

Omul care a organizat Marea Unire. Discursul lui Iuliu Maniu... Iohannis, amendat cu 2.000 de lei, după ce a folosit o anumită expresie. Pentru ce vorbă rostită trebuie să plătească, a...
Parteneri
Ana-Maria Calița, despre sinceritate și autenticitate: „Atitudinea unei persoane este cel mai atrăgător lucru al său”
Ana-Maria Calița este una dintre cele mai vesele și mai dezinvolte femei de la noi din țară. Actrița a acceptat invitația echipei noastre și ne-a oferit un interviu plin de amuzament, dar și de momente emoționante. Ana-Maria ne-a povestit câteva detalii din spatele scenei și cum a reușit să facă performanță. Deși pare mereu zâmbitoare, aceasta ne-a mărturisit că lucrurile nu stau întotdeauna așa.
Catine.ro
Ultimele știri