Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

10 MAI, ZIUA REGALITĂȚII! Imagini inedite cu Regele Mihai, la defilările din 1928 până în 1946. Amintirile unui copil: „Îl sculam pe tata cu noaptea în cap, tot îndemnându-l să mergem mai devreme ca să apucăm loc!”

Ziua de 10 mai mai este cunoscută în istoria contemporană a României drept „Ziua Regalității” și, în aprilie 2015, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect legislativ, prin care ziua de 10 Mai a fost proclamată sărbătoare națională.

Ziua de 10 mai mai este cunoscută în istoria contemporană a României drept „Ziua Regalității” și, în aprilie 2015, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect legislativ, prin care ziua de 10 Mai a fost proclamată sărbătoare națională.

Timp de 66 de ani, din 1881 până în 1947, a zecea zi a Florarului a fost, deopotrivă, Ziua Națională și Ziua Regalității (sau a Monarhiei ori Dinastiei). ​De asemenea, tot la 10 Mai 1866 Carol I a devenit domnitor al României și în 10 Mai 1877 Domnitorul Carol I proclama independența României față de Imperiul Otoman.

Regele Mihai a murit. Înscăunarea unui copil de cinci ani, în pantaloni scurți: "Mi s-a schimbat numele? De ce îmi spui Majestate?”. Cum a fost văzut evenimentul de presa străină

De altfel, pe 10 mai 1946, regretatul Regele Mihai I, cel din urmă suveran al românilor, sărbătorea cea din urmă zi naţională sub semnul monarhismului.

Defilări militare, bătăi cu flori la șosea și băi de mulțime

Așadar, timp de aproape șapte decenii, Ziua Monarhiei era sărbătorită cu mult fast de către români, iar Bucureștiul devenea o capitală a defilărilor, la care se adunau zeci de mii de oameni.

Defilarea suitei regale și a armatei, “bătaia cu flori de la Șosea”, banchetele populare, muzicile militare care răsunau în mai toate grădinile și parcurile orașelor și nu în ultimul rând “iluminațiile” și focurile de artificii erau atracțiile mult așteptate ale acestei zile. Totul a început la data de 10 mai 1866, când Carol, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a intrat în București și și-a început domnia care avea să dureze 48 de ani.

Un articol publicat în revista “Amiculu Familiei” relatează desfășurarea festivitățile de 10 Mai din anul 1882:

„La orele 11 fix M.M.L.L. Regele și Regina în trăsura de gală, escortați de roșiori și de jandarmi au pornit de la palat, mergând la Mitropolie, unde au asistat la celebrarea serviciului divin. În tot parcursul drumului, Majestățile Lor au fost aclamate de popor și o mulțime de buchete s’au aruncat în trăsura regală.Pornirea cortegiului regal de la mitropolie a fost anunțată prin 101 (lovituri de) tunuri. Majestățile Lor au mers pe Bulevardul Universității, în fața statuii lui Mihai Viteazu, unde s’a ridicat o frumoasă estradă, și au primit defilarea elevilor de la școalele publice, a delegațiilor din județe, a gardei orășenești, a răniților (...) Seara iluminație în tot orașul, focuri artificioase la Cișmigiu și musici în toate grădinile și piațetele publice. S’ar părea că în fericitul nostru regat veselia nu apune niciodată!

Zeci de ani, în timpul serbărilor de la 10 Mai, ieșind dinspre Palatul Regal, Carol I se plimba cu trăsura pe bulevardele bucureștene, salutând mulțimea.

Bucuria unui copil care mergea să îl vadă pe Rege

Site-ul „De ieri și de azi” consemnează însemnările unui copil, Ioan Massoff, teatrolog și prozator român interbelic, care a descris trăirile și bucuria pe care le experimenta în copilărie în această zi frumoasă de primăvară.

Ţinut de mână de tata, mă lăsam târât prin mulţimea care se călca în picioare în jurul statuii lui Mihai Viteazul şi mai târziu, la începutul Şoselei Kiseleff, unde peste drum de Muzeul de Ştiinţe Naturale se afla construită tribuna regală.Îl sculam pe tată-meu cu noaptea în cap, tot îndemnându-l să mergem mai devreme ca să apucăm loc!”, nota Massoff.

1929: Prima defilare de 10 Mai a Regelui Mihai

Începând cu 1928, Mihai I privește pentru prima oară, în calitate de rege, defilarea de 10 Mai (foto principală - n.r.), la aproape 10 ani de la Marea Unire. Mihai a devenit rege al României în 1927, la vârsta de doar cinci ani ani, după moartea bunicului său Ferdinand, țara fiind condusă însă de o Regență

1929 - Regele Mihai, alături de mama sa, Regina Elena, au fost prezenți la Alba Iulia pentru a asista la Serbările Unirii. Mihai avea 8 ani și era rege de doi ani.

1930 - Sărbătoarea de 10 Mai, desfășurată cu fast pe străzile Capitalei. Regele Mihai, alături de principesa mamă Elena, și doi membri ai Regenței: Patriarhul Miron Cristea și Constantin Sărățeanu.

1931 - Elisabeta, regina Greciei, principele Mihai, George, regele Greciei, doamna Mavrodi – la tribuna oficială cu ocazia festivităţilor organizate pentru ziua de 10 Mai 1931.

1932 - La fel ca și în 1931, Carol al II-lea a fost cel care a condus parada de 10 Mai, fiind însoțit de fiul său, Mihai. Acesta purta titulatura de „Mare Voievod de Alba-Iulia“, inventată ad-hoc, după ce tatăl său revenise în țară și preluase puterea. Regele Mihai avea să devină din acel moment un personaj secundar…

1934 - Regele, decorând drapelele de luptă. În stânga și în dreapta, Voievodul Mihai și Regina Elisabeta.

1935 - În 1935, parada militară a fost mult mai fastuoasă, desfășurându-se pe platoul de la Cotroceni, în prezența a numeroși atașați militari și diplomați străini.

1937 - Principele Mihai nu a participat la parada de 10 Mai din anul 1937. Alteța Sa se afla în Anglia, unde, pe 12 mai, a participat la încoronarea lui George al VI-lea, în catedrala Westminster Abbey.

1938 - Cultul personalității impus de Carol al II-lea începea să se manifeste tot mai evident. „De 10 Mai, ziua sfântă a țării și regalității, toată suflarea românească a sărbătorit pe augustul nostru suveran, M.S. Regele Carol II Făuritorul României Noui“, se nota pe prima pagină a unei publicații a vremii.

1939 - Cu prilejul centenarului Regelui Carol I, M.S. Carol al II-lea și Marele Voievod Mihai au vizitat Drobeta Turnu-Severin, unde au fost întâmpinați cu tradiționala pâine cu sare.

1940 - Anul 1940 a reprezentat sfârșitul dictaturii carliste.

1941 - După ce Carol al II-lea a fost obligat să abdice în favoarea fiului său Mihai, administrația țării a fost preluată de generalul Ion Antonescu. Regele Mihai, care avea doar un rol ceremonial, participa la parada de 10 Mai alături de Antonescu.

1942 - La parada din 1942 a participat și trimisul special al lui Hitler, mareșalul List.

1943 - Parada din 1943, imortalizată de Willy Prager

1945 - La 10 mai 1945 oamenii nu au sărbătorit doar Ziua Regalității, ci și victoria Aliaților. Cu o zi înainte, pe 9 mai, a avut loc și o paradă ocazionată de Ziua Victoriei.

1946- Pe 10 mai 1946, românii au sărbătorit ultima zi închinată monarhiei.

Ziua de 10 mai a fost oficializată din nou ca fiind o zi de sărbătoare naţională în anul 2015. Din păcate, farmecul pe care îl avea această zi odinioară nu îl vom mai putea recupera poate niciodată…

Surse: Urbology.ro. deieri-deazi.blogspot.ro.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro