După o jumătate de deceniu în care s-a lovit de luna decembrie ca de un zid în cupele europene, indiferent că vorbim de Europa League sau UEFA Champions League, FCSB/Steaua a reușit în acest an să obțină o nouă calificare în ”primăvara” unei competiții europene.
Fără emoții, trupa lui Nicolae Dică a obținut calificarea în ”șaisprezecimile” Europa League dintr-o grupă mai mult decât accesibilă, cu Viktoria Plzen, AC Lugano și Hapoel Beer Sheva. Dacă în sezonul precedent FCSB s-a cam făcut de râs într-o grupă la fel de accesibilă, cu Villarreal, Osmanlispor și echipa de ligă secundă din Elveția, FC Zurich, acum FCSB a început tare și, după doar 4 etape, era deja calificată.
Ultimele două meciuri au fost pur românești pentru Gigi Becali, Dică & co. Văzându-se cu sacii în căruță, românii s-au răsturnat chiar înainte de finish și au căzut pe locul secund în grupă. Calificarea era deja obținută. S-au schimbat doar rivalii din primăvară, cei care sunt mult mai grei în aceste condiții de loc 2.
Criticat de mulți pentru supunerea de care dă dovadă în fața lui Gigi Becali, Nicolae Dică are însă meritul de a fi calificat FCSB în primăvara europeană după o pauză de 5 ani. Pare greu de crezut, însă FCSB/Steaua nu a mai văzut ghioceii de februarie din sezonul 2012-2013.
Au trecut de atunci 4 sezoane europene cu rezultate ceva mai modeste în cupele europene: unul în Liga Campionilor și 3 în Europa League. Reghecampf, Gâlcă, Rădoi și din nou Reghecampf nu au reușit să facă pasul către primăvară.
Să revenim însă la sezonul 2012-2013. Acesta avea să fie ultimul sezon mare al unei echipe din România într-o Cupă Europeană. Steaua (pe atunci) avea să treacă de ”primăvara din februarie” și să ajungă în luna martie a competiției.
Până la fazele eliminatorii, Steaua a avut de înfruntat rivali redutabili în Grupa E în care fusese repartizată: VfB Stuttgart, FC Copenhaga și Molde. Deși a trecut printr-un eșec crunt, 1-5 cu ”șvabii” pe Arena Națională, Steaua lui Reghe s-a ținut tare și a obținut calificarea de pe locul 1 în grupă, cu 11 puncte.
Pe 6 decembrie 2012, Steaua remiza în deplasare cu FC Copenhaga, scor 1-1 și, profitând de eșecul lui Stuttgart, 0-1 cu Molde, câștiga grupa și lăsa acasă puternica echipă daneză.
Dacă ne uităm la echipa Stelei de la Copenhaga și o comparăm cu cea de azi, vedem o schimbare aproape radicală. Doar doi jucători de atunci mai fac parte în lotul roș-albaștrilor de azi: Pintilii și Lucian Filip.
Echipa de start trimisă de Reghecampf la Copenhaga: Tătărușanu, Latovlevici, Gardoș, Chiricheș, Chipciu, Tănase, Bourceanu, Pintilii, Adi Popa, Rusescu, Nikolici. Pe bancă îi aveam pe Filip, Pârvulescu, Rocha, Mihai Costea, Martinovici, Prepeliță și Stanca.
Pentru Steaua sezonului european 2012-2013 a urmat o primăvară europeană de vis. Pe 14 februarie, echipa lui Reghe pierdea la Amsterdam cu Ajax, scor 0-2, iar zarurile păreau aruncate. Pe 21 februarie însă, steliștii și-au amintit că, tot într-un februarie, dar 2005, o echipă mult mai puternică, Valencia, era eliminată de Rădoi & co., tot după un 0-2 în tur. În rolul lui Cristea din 2005 au fost acum Latovlevici și Chiricheș. Cei doi au trimis meciul la penalty-uri, acolo unde Steaua s-a impus
Pentru steliști au urmat ”optimile” și o victorie istorică cu Chelsea, 1-0 la București. Din păcate, în returul de pe Stamford Bridge Chelsea s-a dovedit a fi mult mai puternică și s-a impus cu 3-1.
Din 2012 până azi, fotbalul românesc a suferit schimbări masive. FCSB se numea încă Steaua și făcea parte dintr-o Liga 1 cu 18 echipe. Pentru melancolici, trebuie să spunem că în fotbalul românesc de top încă existau echipe precum Rapid București, FC Vaslui, FC Brașov, Oțelul Galați, ”U” Cluj, Ceahlăul Piatra Neamț sau Gloria Bistrița.
Ronaldo a câștigat cea de-a 62 ediție a Balonului de Aur! Iată toți câștigătorii acestei distincții din 1956 până azi. C... FCSB - Lugano 1-2 nu e singurul eșec dureros al roș-albaștrilor în Europa! Top 5 umilințe suferite de echipa lui Gigi Be...