Antena Căutare

Simona Halep a explicat cum i-a ajuns substanța interzisă în corp. Sportiva neagă că ar fi consumat-o în mod conștient

Simona Halep a rupt tăcerea la șase luni de la suspendarea din tenis, explicând cum i-ar fi ajuns substanța interzisă în organism. Tenismena neagă în continuare că s-ar fi dopat, iar experții au venit cu o explicație în favoarea sa. Iată declarațiile!

colaj foto cu simona halep Galerie
Simona Halep, noi declarații în scandalul dopajului | Profimedia

Simona Halep a oferit o nouă replică în scandalul dopajului, explicând cum ar fi ajuns, de fapt, substanța interzisă în organismul său. Sportiva se apără în continuare, dorind să sublinieze din nou că nu ar fi consumat niciodată în mod conștient nicio astfel de substanță. De asemenea, aceasta și-a exprimat și frustarea față de amânarea audierii sale în legătură cu testul anti-doping picat.

Citește și: Noi detalii în scandalul de dopaj în care este implicată Simona Halep. Vestea primită de fostul numărul 1 mondial la tenis

Simona Halep a explicat cum i-a ajuns substanța interzisă în corp

Simona Halep a trecut printr-o perioadă dificilă, după ce a primit o suspendare neașteptată din tenis. În urma unui control, sportiva a fost acuzată că testul său a ieșit pozitiv pentru Roxadustat, o substanță interzisă sportivilor. Vestea i-a luat complet prin surprindere și pe fanii tenismenei, care a ținut să explice că nu ar fi trișat niciodată într-un asemenea mod.

Cu toate acestea, testul a indicat prezența Roxadustatului, însă Simona Halep are o explicație pentru modul în care substanța interzisă i-ar fi ajuns în organism. Cum se apără în urma acuzațiilor.

După suspendarea din luna octombrie 2022, sportiva a oferit o nouă replică în scandalul dopajului. Simona Halep a precizat că mai mulți experți au stabilit faptul că a fost posibilă contaminarea cu substanța interzisă din cauza unuia dintre suplimentele alimentare pe care le lua, găsindu-se dovezi în acest sens.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Totodată, aceasta ar fi o bună explicație și pentru faptul că în organismul sportivei a fost găsită o cantitate mică de Roxadustat. Simona Halep susține în continuare cu tărie că nu a consumat niciodată, în mod conștient, substanțe interzise pentru a-și spori performanța sportivă.

„Au stabilit că aceste urme au fost rezultatul unei contaminări, o contaminare a unuia dintre suplimentele mele alimentare, ceea ce explică foarte slaba cantitate care a fost detectată în corpul meu. (...) Nu am consumat niciodată, în mod conştient, cel mai mic produs interzis”, a mărturisit Simona Halep, în cadrul unui interviu acordat recent pentru Tennis Majors.

„O contaminare este atunci când cineva ia un supliment autorizat, însă compania care îl vinde face o greșeală și există o cantitate mică de substanță care nu ar trebui să fie acolo. Suplimentul era contaminat cu o cantitate foarte mică de substanță”, a adăugat Simona Halep.

Simona Halep, nemulțumită că nu i s-a permis să fie audiată

Astfel, în primul interviu acordat după suspendare, duba campioană și fostă numărului 1 mondial a precizat că are dovezi care îi demonstrează nevinovăția. Simona Halep a explicat însă că până în prezent i s-a refuzat dreptul de a fi audiată de o instanță independentă și speră ca acest lucru să se întâmple cât mai rapid, deoarece cariera îi este afectată.

„Am vrut să păstrez tăcerea până când cazul va fi rezolvat. A fost foarte emoționant. Dar am simțit nevoia să vorbesc (..) A fost un șoc. Nu am știu cum să gestionez situația. Nici nu știam ce este roxadustat”, a mai punctat tenismena, motivând de ce a ales acum să rupă tăcerea.

Citește și: Verdict trist pentru Simona Halep. Când se va putea întoarce pe teren după scandalul de dopaj

Ce este Roxadustat, substanța pentru care Simona Halep a fost suspendată

Ruxadustat este o substanță interzisă în lumea sportului, potrivit WADA. Acesta este un inhibitor al prolil-hidroxilazei HIF, un medicament anti-anemie, care stimulează producția de celule roșii și hemoglobină de sânge. Cu atât mai mult, crește producția de endogenă. Datorită efectelor sale, acest medicament poate spori anumite calități fizice, astfel că sportivilor le este interzis să se „ajute” de orice fel de stimulent.

Din nefericire pentru Simona Halep, testul său anti-doping de la US Open a ieșit pozitiv la această substanță, iar de aici până la suspendare a mai fost doar un pas. În întregul scandal al dopajului pare însă că balanța începe să încline tot mai mult spre nevinovăția sportivei, după ce experții au explicat cum a fost posibil ca aceasta să ingereze substanța fără să știe. De asemenea, un alt factor care o ajută pe tenismenă este și cantitatea mică ce a fost descoperită.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x