Fiecare familie are propriile obiceiuri atunci când vine vorba de sărbători, însă există câteva tradiții de Paște valabile pretutindeni, indiferent de zona geografică. Ne-au bucurat copilăria și continuă să o facă! Tu le respecți?
Dincolo de semnificația religioasă – Învierea lui Iisus Hristos, Paștele înseamnă și trezirea la viață a naturii, dar și pregatirea casei și a sufletului pentru o nouă etapă, una încărcată cu optimism, bucurii și lumină.
Iată câteva tradiții care, cu siguranță, îți vor aminti de copilărie!
1. Trecerea pe sub masă și cântatul prohodului, în Vinerea Mare
În anii copilăriei, nu trecea vreo Vinere Mare în care să nu trecem pe sub masa încărcată cu flori din mijlocul bisericii ori în care să numergem la denie, slujba la care se cânta prohodul, alături de corul bisericii. Ce bucurie!
2. Meşteşugul încondeierii ouălor
Una dintre cele mai importante tradiții de Paste este înroșitul ouălelor. Oamenii vopsesc ouăle în diferite culori, începând cu Joia Mare.
În tradiția populară, ouăle de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării, ce protejază animalele din gospodarie.
În anumite regiuni, oamenii încondeiază ouă cu ceară topită, desenând diverse modele, cu ajutorul unei chíșițe.
3. Înnoirea hainelor
Tradiția pe care o îndrăgim și la maturitate este și cea a înnoirii hainelor, în ziua de Paște. Încă din copilărie am învățat că, în această zi, trebuie să purtăm haine noi.
4. Lumina de la slujba de Paște, dusă acasă
Cei care merg la slujba de Înviere și iau lumină e bine să meargă cu lumânarea aprinsă până acasă.
5. Spălatul pe față cu apa în care ai pus un ou roșu
În multe sate din România, tradiția spune că este bine să ne spălăm fața cu apa în care s-au pus flori, un ou roșu, unul alb și un bănuț, pentru un an prosper. În felul asta, oamenii se vor purifica şi vor avea parte de sănătate şi noroc.