Antena Căutare

Antarctica a înregistrat primul val de căldură în timpul sezonului de vară din emisfera sudică

Antarctica a cunoscut primul val de căldură, spun cercetătorii, care se tem de o degradare pe termen lung, un astfel de fenomen putând afecta animalele, plantele şi ecosistemele, scrie DPA.

Cercetătorii care se ocupă de programul Australian Antarctic au înregistrat primul val de căldură la staţia de cercetare Casey, din estul Antarcticii, în timpul sezonului de vară din emisfera sudică. Temperaturi ridicate au fost înregistrate şi în Peninsula Antarctică.

În perioada 23-26 ianuarie, cele mai ridicate şi cele mai scăzute temperaturi au fost înregistrate în Casey.

Un val de căldură înseamnă o creştere a temperaturii pentru trei zile consecutiv, când sunt înregistrate cele mai mari şi cele mai scăzute grade.

În această perioadă, temperatura minimă a fost peste 0 grade Celsius, în timp ce maxima a depăşit 7,5 grade Celsius.

La 24 ianuarie, a fost înregistrată o temperatură de 9,2 grade Celsius la Casey, cu 6,9 grade Celsius mai mare decât a fost vreodată.

A doua zi dimineaţă, termometrele arătau 2,5 grade Celsius - un record.

Au fost de asemenea înregistrate la baza din Peninsula Antarctică în februarie, cu o medie zilnică ce depăşeşte statisticile cu 2 până la 2,4 grade Celsius.

Informaţiile au fost publicate marţi, în revista Global Change Biology, la care au contribuit oameni de ştiinţă de la Universităţile din Wollongong şi Tasmania şi de la agenţia guvernamentală Australian Antarctic Division.

Cercetătorii susţin că, pe baza datelor pe care le au în prezent, se aşteaptă la "un impact biologic major în următorii ani, dovedind modul în care schimbările climatice au efect asupra celor mai izolate zone ale planetei".

Aceştia precizează într-un articol publicat pe site-ul The Conversation, că Antarctica "nu este imună" la evnimente extreme.

"În timp ce omenirea se concentrează pe pandemia de Covid-19, planeta se încălzeşte", spun ei.

"Antarctica este izolată de restul continentelor, dar este afectată a fel de mult ca tot globul".

Studiul precizează că deşi topirea gheţii asigură apă pentru ecosistemele uscate, ducând la dezvoltarea şi reproducerea multor organisme, precum muşchi, microbi şi nevertebrate, o abundenţă de apă poate duce la distrugerea multor astfel de zone.

Temperaturile mari ar putea dăuna unor plante şi animale care sunt obişnuite cu frigul din Antarctica.

Luna trecută, oamenii de ştiinţă au înregistrat cea mai ridicată temperatură din toate timpurile în Antarctica care a topit parte din calota de gheaţă şi stratul de zăpadă.

Temperatura de la staţia argentiniană de cercetare Esperanza Base, aflată în nordul antarcticii, a fost de 18,3 grade Celsius la 6 februarie, potrivit NASA, care a subliniat că că temperaturile le-au egalat pe cele din oraşul american Los Angeles, cunoscut pentru vremea foarte caldă.

Sursa : news.ro

Ninsori și frig de crapă pietrele în România! Zonele afectate, în următoarele zile... Vremea de mâine. Meteorologii anunță minime și de -11 grade pentru 2 aprilie...
Ora de vară 2023. Ce decizie a luat Comisia Europeană
Trecerea la ora de vară 2023 se face pe data de 26 martie. Totuși, foarte multe țări din...
Horoscopul zilei de 22 martie 2023. Racii se vor face remarcați. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 22 martie 2023 spune că Racii dau dovadă de putere și perseverență...
Parteneri
Dovlecei umpluți cu legume și cușcuș. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x