Antena Căutare

Codul galben de ploi s-a extins în mai multe zone ale României. Ce județe sunt afectate de avertizarea ANM

Codul galben de ploi s-a extins în mai multe zone ale țării astăzi, 10 septembrie 2024. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat temperaturi scăzute și averse însemnate cantitativ.

AntenaAntena 1CăutareUser [EDIT] | Home News Vremea Codul galben de ploi s-a extins în mai multe zone ale României. Ce județe sunt afectate de avertizarea ANM Codul galben de ploi s-a extins în mai multe zone ale României. Ce județe sunt afectate de avertizarea ANM | Shutterstock

Septembrie, prima lună de toamnă, aduce în România temperaturi scăzute și vreme ploioasă. Începând de marți, 10 septembrie 2024, românii au parte de cer înnorat, ploi cu caracter torențial, furtuni și intensificări ale vântului.

„De marți, vremea se va răcori, la început în jumătatea vestică a țării, acolo unde maximele nu vor mai depăși 20- 24°, în timp ce în Bărăgan, Dobrogea și Moldova temperaturile vor mai consemna limite de până la 29°C. Însă răcirea semnificativă va fi la finalul săptămânii, mai ales de sâmbătă, când maximele nu vor mai depăși 18, posibil 20°C. De la valori de 30° ziua, este posibil, chiar de sâmbătă, să consemnăm, așa cum spuneam, valori cu 10-15° mai puțin, iar în depresiuni să ne apropiem chiar de 0°C, având în vedere masa de aer deosebit de rece care va aborda și zona țării noastre la finalul săptămânii viitoare. Aria precipitațiilor va fi în extindere, cantități de apă local însemnate, 20-30l/m² și nu în ultimul rând și rafale de vânt cu viteze de 55-75km/h.”, este anunțul făcut de Elena Mateescu, directorul general ANM, conform digi.ro.

Citește și: Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii septembrie. Ce anunț au făcut meteorologii

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a extins codul galben de averse însemnate cantitativ pentru mai multe zone ale României. Așadar, avertizarea meteo este valabilă pentru Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.

Articolul continuă după reclamă

„În sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, precum și în Carpații Occidentali și vestul Carpaților Meridionali vor fi averse însemnate cantitativ. Mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.”, au mai spus meteorologii, conform meteoromania.ro.

Până când este valabil codul galben de ploi

Alerta de instabilitatea atmosferică și averse însemnate cantitativ rămâne valabil în intervalul 10 septembrie 2024, ora 21:00 – 11 septembrie 2024, ora 15:00.

„În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei vor fi perioade cu averse torențiale, local însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.”, se mai arată pe site-ul ANM.

Citește și: Fenomenul straniu surprins de niște localnici aflați cu barca pe mare. Apa era ca o oglindă. Cum e posibil. "O eroare în matriță"

„Vorbim de o schimbare în evoluția regimului de temperaturi, dar și de precipitații pe parcursul acestei săptămâni. Dacă astăzi mai contăm pe valori de până la 30 de grade Celsius, cu o valoare în jurul a 29 – 30 de grade Celsius inclusiv în Capitală, deja de mâine (marți – n.r.) vremea se va răcori în cea mai mare parte a țării, exceptând partea de sud-est și est, unde vor mai fi valori specifice de până la 28 – 29 de grade Celsius, în timp ce în restul teritoriului vor fi cel mult 15 – 20 de grade Celsius”, a mai adăugat Elena Mateescu despre vremea din următoarele zile, potrivit antena3.ro.

Luna septembrie 2024 se anunță a fi o perioadă cu schimbări radicale la nivelul valorilor termice, conform specialiștilor.

Vezi cum va fi vremea de mâine în secţiunea de pe observatornews.ro

Prognoza meteo 10 septembrie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Prognoza meteo 11 septembrie 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa sezonul 10, 17 septembrie 2024. Concurenții au gătit legați la ochi! Cine a câștigat
Mireasa sezonul 10, 17 septembrie 2024. Concurenții au gătit legați la ochi! Cine a câștigat Marti, 17.09.2024, 16:58
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x