Antena Căutare

Luna iunie, cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. Meteorologii, avertisment de ultimă oră: ”Va fi o vară a extremelor!”

Precipitațiile abundente care au căzut în ultimele săptămâni au făcut ravagii în România, iar meteorologii nu au vești bune, vara anului 2020 fiind, fără doar și poate, una a extremelor. 

Luna iunie, cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. Meteorologii, avertisment de ultimă oră: ”Va fi o vară a extremelor!”
Luna iunie, cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. Meteorologii, avertisment de ultimă oră: ”Va fi o vară a extremelor!”

Luna iunie a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani, iar vremea va continua să fie capricioasă, episoadele de furtuni alternând cu cele călduroase, potrivit șefei Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Copii și bătrâni salvați din calea apelor. Ploile le-au distrus complet locuințele

„Această vară, cum am anticipat, va fi o vară a extremelor meteorologice, de la perioade mai călduroase, perioade lungi fără precipitații, cu secetă, iată, este a doua lună consecutiv în care înregistrăm cantități abundente de precipitații în aproape toată țara. Vorbim de o cantitate la acest moment de 115 litri pe metru pătrat la nivel național”, a spus meteorologul.

„Având în vedere ce urmează până la sfârșitul acestei luni, putem să anticipăm că luna iunie poate fi printre cele mai ploioase luni iunie din 1961 și până în prezent, posibil în top 5, luând în considerare cantitatea din 2001 a lunii iunie, cu 129 l/mp.

Avertizare RO-ALERT: Cod roșu de inundații în trei județe din România. Oamneii au fost sfătuiți să evite zonele cu risc ridicat

Înregistrăm și un record în ceea ce privește mesajele de vreme severă imediată, până în acest moment 62 plus cele de azi, al 5-lea cod a fost emis în urmă cu câteva minute pentru localități din jud Galați, fost prelungit al treilea cod roșu pe parcursul zilei de azi. Înregistrăm deja un record din acest punct de vedere, ceea ce până la urmă pune în evidență extremitatea fenomenelor meteo, violența acestora”, a adăugat ea, potrivit Digi24.ro.

Cod galben de ploi torențiale, în mai multe județe din țară

Ploile nu contenesc în România nici în următoarele zile, meteorologii anunțând cod galben în perioada 24 iunie, ora 02:00 și 25 iunie, ora 10:00.

Astfel, în intervalul menționat, în zonele montane, precum și în nordul, centrul, estul și local în sudul țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

Avertizare RO-ALERT: Cod roșu de inundații în trei județe din România. Oamneii au fost sfătuiți să evite zonele cu risc ... Alertă meteo! Cod portocaliu de ploi și vijelii, în România! Unde se vor rupe norii, în următoarele ore...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x