Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Asia Express - Drumul Dragonului

Astăzi se împlinesc 45 de ani de la vizita oficială a lui Nicolae Ceaușescu în SUA. Cum a reușit să ajungă acolo și ce sumă fabuloasă a cerut împrumut

Acum 45 de ani, Nicolae Ceaușescu împreună cu soția sa, vizitau Casa Albă pentru a a obține avantaje politice și militare pentru România. Câți bani a cerut împrumut și ce a obținut.

Imagini rare! Astăzi se împlinesc 45 de ani de când Nicolae Ceaușescu își trăia visul american împreună cu Elena Ceaușescu într-un lux exagerat! Aflat într-o vizită oficială în SUA, conducătorul român i-a cerut un împrumut uriaș președintelui Richard Nixon. Despre ce sumă fabuloasă este vorba:

Pe data de 4 decembrie 1973, Nicolae Ceaușescu împreună cu soția sa își începeau cea de-a doua vizită în SUA, o vizită mult așteptată de către președinte.

Deși nu era prima vizită pe care o făcea în America, Nicolae Ceaușescu nu pierdea nicio ocazie de a-și trăi visul American, astfel în anii ’70 nu a scăpat niciun moment de a impinge evenimentele către scopul țintit.

Nimic nu i-a stat în cale pentru a ajunge la Casa Albă:

Fiind măcinat de invidie că fostul conducător al Uniunii Sovietice, Leonid Brejnev s-a aflat într-o vizită oficială la Casa Albă, în iunie 1973, Ceaușescu și-a dorit și el să facă o vizită la Casa Albă, tot în anul 1973, motiv pentru care a obligat oficialii de la București să forțeze o autoinvitație a președintelui roman la Casa Albă, pe motiv ca acesta își dorește extrem de mult să revină în America.

În aprilie 1973, Vasile Pungan, consilierul personal al lui Ceaușescu sosise la Casa Albă din motive economice, dar nu a pierdut prilejul de a prezenta în fața oficialilor de la Casa Albă un mesaj de la Ceaușescu sub forma unei note verbale la care acesta nu a vrut să renunțe nici în ruptul capului.

Kissinger, secretarul de stat al Statelor Unite, nu se aștepta ca Nicolae Ceaușescu să dorească cu atâta insistență să vină la Casa Albă, dar nu a exclus această posibilitate, ba mai mult a acceptat autoinvitația conducătorului român, în detrimentul liderului comunist polonez E. Gierek, care ar fi urmat să sosească în aceeași perioadă în SUA: ,, Să spunem NU Poloniei. Ceaușescu trebuie să vină primul.''

Sosind ziua cea mare, delegația României a părăsit România pe 2 decembrie 1973 și a ajuns pe data de 3 decembrie la baza militară Andrews, din Baltimore.

Conform unui protocol American, invitații au înnoptat la baza militară prevăzută cu toate condițiile demne unui conducător de stat, urmând ca pe 4 decembrie un elicopter din flota americană să îi conducă la Washington.

Marţi, 4 decembrie, la ora 10, 25 (ora locală), elicopterul cu cei doi aterizează la Washington. Sunt așteptați de o frumoasă limuzină, cu care Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu vor defila pe aleile Parcului Casei Albe, pline de ofiţeri în uniformă de gală, cu steagurile român şi american la bandulieră, până la intrarea de Sud a Casei Albe.

Soții Ceaușescu au privilegiul de a fi așteptați de Richard și Patricia Nixon, care îi vor conduce pâna la podiumul de onoare drapat cu catifea roșie.

Pe podium, Ceaușescu este așteptat de oficialităţile federale şi locale, printre care se numără și secretarul Departamentului de Stat al SUA, Henry Kissinger, generalul Paul Abrams, şeful Statelor majore reunite, John Nevius, primarul Washingtonului.

Garda de onoare prezintă onorul și se intonează cele două imnuri, în timp ce se trag 21 de salve de artilerie. Condus de Richard Nixon, Nicolae Ceauşescu revine pe podium, unde primeşte defilarea fanfarei militare. Cei doi şefi de stat ţin speech-uri în onoare evenimentului și a aprecierii reciproce.

După un scurt popas în salonul Albastru al Casei Albe, Nicolae Ceauşescu şi Richard Nixon se îndreaptă spre cabinetul de lucru al preşedintelui american, unde vor iniția convorbirile oficiale.

Tot aici, soții Ceaușescu au parte de onoruri deosebite, printre care servirea micului- dejun împreună cu șeful statului American și cu alți oficiali ai săi.

Multe festivități și onoruri care au loc în cinstea oaspeților le arătă prețuire pentru ceea ce îreprezenta prezența lor acolo, fapt confirmat și de președintele american, Richard Nixon în timpul unui dineu ,, Ceea ce vreau să spun, totuşi, este că distinsul nostru oaspete din seara aceasta, dintre toţi oamenii de stat din lume, a jucat unul dintre cele mai însemnate roluri ale unui om de stat de pe glob, prin faptul că a văzut ansamblul problemelor mondiale cu care suntem confruntaţi şi nu numai pe acelea care implicau propria sa ţară sau o altă ţară, cu al cărei conducător el putea discuta într-un anumit moment. El a dat dovadă de înţelepciune şi înţelegere şi a contribuit enorm la deschiderea unor dialoguri care, altfel, ar fi rămas, poate, închise pentru totdeauna“.

Ce activități întreprinde Nicolae Ceaușescu la Washington

Nicolae Ceauşescu nu stă degeaba! El încearcă să lege relații diplomatice cu cât mai multe oficialități care ar fi putut să aibă o putere decisive asupra unor eventuale avantaje asupra României. Se întâlneşte cu liderii Congresului american, pe Capitoliu, care dau o recepţie în onoarea oaspetelui român. Îi primeşte la reşedinţa sa de la Blair House (primită pe perioada șederii în SUA) pe directorul general al FMI, dr. Hendrick Johannes Witteveen, pe preşedintele Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Robert McNamara, pe Frederick Dent, ministrul Comerţului, şi pe William Casey, subsecretar de stat pentru problemele economice la Departamentul de Stat al SUA, pe senatorul Edward Kennedy, care aduce salutul Congresului american, pe George Shultz, ministrul Finanţelor, precum şi pe senatorii H.M. Jackson şi A.A. Ribicoff, cu care discută chestiunea Clauzei.

Nicolae Ceauşescu asistă la semnarea „Acordului de constituire a Consiliului Româno-american pentru promovarea relaţiilor economice”, un moment oportun pentru a se întâlni cu persoane reprezentative ale economiei americane.

Ceaușescu cucerește cu discursul său presa din Washington

Pe data de 5 decembrie 1973, presa din Washinghton organizează un dejun în cinstea conducătorului României. În cadrul acestui eveniment, Ceaușescu ține o conferință cu peste 200 de jurnaliști americani și străini. În scurt timp, spre deliciul tututror, Ceușescu anunță că va renunța să mai citească declarația tradițională, încercând să le răspundă jurnaliștilor la întrebările adresate anterior,, Deoarece văd că aţi pus foarte multe întrebări şi având în vedere că intervenţia pe care o doream s-o prezint este tipărită, aş propune să renunţ la prezentarea ei pentru a răspunde la întrebări’’.

Audiența a izbucnit în aplauze fiind o atmosferă animată în toată încăperea, semn de apreciere și entuziasm îndreptat din partea jurnaliștilor către șeful statului român.

În încheiere, Ceușescu destinde jurnaliștii cu o remarcă plină de umor ,, După ce-am răspuns la aceste întrebări, am început să-mi dau seama mai bine că este mai uşor să stai să pui întrebări, să fii în rândul presei, decât să fii preşedinte!“ fiind apreciată de toată lumea.

Pe tot parcursul conferinței, s-au atins subiecte mai delicate pentru conducătorul român, dar spre surprinderea noastră, Ceaușescu a reușit să le arate americanilor latura sa umoristică, ascunzând destul de bine o posibilă supărare vizavi de întrebările îndrăznețe care i s-au pus.

Ca și în zilele noastre, presa nu a fost intimidată de greutatea evenimentului, punând întrebări sensibile pentru conducătorul comunist, precum libertatea presei din România, despre retragerea României din Tratatul de la Varşovia, despre rolul său în destinderea relaţiilor dintre China şi SUA, despre relaţiile personale cu Richard Nixon și alte întrebări indiscrete.

Pe 6 decembrie, de ziua onomastică, Nicolae Ceaușescu a realizat un adevărat tur de forță, traversând 4 state ale federației americane din partea de nord-est a SUA.
Prima oară a vizitat uzinele General Electric, după care a pornit către o firmă producătoare de autobasculante și mașini agricole de mare tonaj, iar nu în ultimul rând a ajuns la o fabrică de mașini unelte după care a zburat spre New York. Ca de fiecare dată, soții Ceaușescu s-au cazat la hotelul Waldorf Astoria, unde au cerut cel mai luxos apartament, destinat capetelor încoronate pentru a primi aici vizite ale oficialităților din toată lumea. Printre aceștia se numără Kurt Waldheim, secretarul general al ONU, pe David Rockefeller, preşedintele băncii Chase Manhattan, precum şi cu reprezentanţi ai cercurilor evreieşti din America.

Vizita lui Nicolae Ceaușescu a fost de un protocol spectaculos și de o grandoare fără margini, niciun alt președinte român nemaiavând parte de asemenea onoruri, însă pe plan financiar și politic, Ceaușescu nu a reușit să obțină nimic concret din partea conducerii americane.

Amabili, dar fermi, americanii nu s-au ridicat la așteptările pe care Ceaușescu le avea de la ei.

Ca și alte obsesii pe care le avea, Ceaușescu se ambiționase cu toată ființa sa, să obțină clauza națiunii celei mai favorizate, care presupunea facilități vamale pentru produsele românești importate de SUA. Ceaușescu a mai pretins suma de 500-600 de milioane de dolari cu dobândă de 2%, pe care nu a obținut-o.

În ciuda nerealizării obiectivelor propuse, Ceaușescu a semnat mai multe documente oficiale care au favorizat relațiile economice ale României.

Sursă: Historia

Descoperă

Adevărul

Wikipedia

Fanatik.ro

Băiat bătut pe stradă de un tânăr dezbrăcat

Observator Antena 1

Mihaela Apostolides, executată în Italia

Observator Antena 1

O adolescentă de doar 15 ani a murit, în timp ce făcea amor cu iubitul în mașină! Băiatul...

Spynews.ro

De azi e oficial! Alocatiile pentru copii se majoreaza! Cand ar urma sa aiba loc marirea! Veşti...

Spynews.ro

Nu doar în frizerii se aplică "taxa Covid". Afacerile care au decis să îşi acopere...

AntenaSport

Cine a profitat de COVID? Cu ce se ocupă cei doi bărbați care au făcut o avere în această...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

Surorile Kardashian au un frate pe care l-au ținut secret până acum. Motivul?

Zu TV

ZECE piese pe care artiștii le-au lansat de ziua lor

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Clejanii au intrat în pământ de rușine! Cum a fost filmat Fulgy: ”Pleacă de aici că te...

Playtech.ro

EXCLUSIV Mesajul mamei Luizei Melencu pentru Gheorghe Dincă, în plin proces. ”Vreau să mă...

Playtech.ro

Tragedie în fotbalul românesc! Un jucător de la U Cluj a murit. Motivul decesului şi anunţul...

Telekomsport.ro

Adevărul despre pensii! S-a aflat ce vrea să facă, de fapt, Guvernul

Capital.ro

Drama cutremurătoare a Luminiței Anghel. Ce s-a ales de fiul ei

Impact

Horoscop Minerva pentru săptămâna 25-31 mai. Gemenii învață să meargă mai departe,...

Antena3.ro

Lovitură de teatru! Pleacă Mirela Vaida de la Antena 1? Ce emisiune ar putea prezenta și la ce...

Voxbiz.ro

Ce masini conduc, de fapt, sefii de la Pro TV

Cars.ro

Obligativitatea purtării măștilor și verificarea temperaturii – afacerea secolului. Între...

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro